Jeolojik verilerin üç boyutlu modellenmesi ve coğrafi bilgi sistemi ile ilişkilendirilmesi
Three demensional modelling of geological data and relating it with geographical information system
- Tez No: 139656
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA GÜL BATUK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
- Anahtar Kelimeler: 3 boyutlu coğrafi bilgi sistemleri, katman modeli, voksel, 3 Dimensional Geographical Information Systems, stratigraphic model, voxel
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
ÖZET Coğrafi Bilgi Sistemi yazılımlarının büyük bir çoğunluğu topoğrafık verileri kullandığı halde gerçek anlamda 3 boyutlu veri ile modelleme ve analiz yapamazlar. Arazinin yükseklik verileri bağımsız değişkenler olmadığından, bu sistemler 2,5 Boyutlu Sistemler olarak tanımlanır. Bir çok coğrafi bilgi sistemi uygulaması ve modern jeolojik uygulamalar gerçek 3 boyutlu modelleme ve analize ihtiyaç duyarlar. Bu çalışmada; İstanbul Küçükçekmece bölgesinin jeolojik verileri 3 boyutlu olarak modellenmiş ve analiz edilmiştir. Veri olarak; bölgenin yerleşime uygunluk çalışmaları için açılan sondaj kuyularından elde edilen jeolojik formasyon verileri, yazılım olarak ise Rock Works 99 kullanılmıştır. Çalışma altı bölüme ayrılmıştır. Birinci bölüm giriş bölümüdür. İkinci bölümde 2 ve 2,5 boyutlu Coğrafi Bilgi Sistemleri hakkında bilgi verilmiştir. Üçüncü bölümde 3 boyutlu Coğrafi Bilgi Sistemlerinde kullanılan veri yapılan, yazılımlar ve uygulama alanlarına değinilmiştir. Dördüncü bölümde jeolojik verilerin 3 boyutlu modellenmesi ve analizinden bahsedilmiştir. Beşinci bölümde, İstanbul Küçükçekmece bölgesinin jeolojik verilerinin 3 boyutlu modellenmesi ve analizi ile ilgili olarak yapılan uygulama anlatılmıştır. Altmcı bölümde sonuç ve öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Most of the Geographical Information System software's can not accomplish modelling and analysis with true 3 dimensional data, though they utilise topographic data. As terrain elevation data are not independent variables, these systems are defined as 2,5 Dimensional Systems. Many geographical information system applications and recent geological applications need true 3 dimensional modelling and analysis. In this study, geological data of Istanbul Küçükçekmece district are modelled and analysed in 3 dimensions. Geological formation data acquired from boreholes used for the assessment of the region for settlement suitability are used as input data, and RockWorks 99 as software. This study is divided into six chapters. First chapter is introductory. In the second chapter, information is given about 2 and 2,5 Dimensional Geographical Information Systems. In the third chapter, data structures used in 3 Dimensional Geographical Information Systems, software's and applications are summarised. In the fourth chapter, modelling and analysis of 3 dimensional geological data are mentioned. In t he fifth chapter, application dealing with 3 dimensional modelling and analysis of geological data of İstanbul Küçükçekmece district is explained. In the sixth chapter, the conclusion and proposals are presented.