Building information modeling (BİM) in geotechnical engineering
Geoteknik mühendisliğinde yapı bilgi modellemesi (BİM)
- Tez No: 876397
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NURULLAH AKBULUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: BIM, CBS, veribankası, geoteknik, coğrafi mekan, birlikte çalışabilirlik, BIM, GIS, database, geotechnics, geospatial interoperability
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Geoteknik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Yüzyıllar boyunca sürekli olarak hizli bir sekilde artan şehirleşme, farkli jeolojik tehlikelere neden olmuştur. Yetersiz jeolojik bilgi ve geoteknik modellerdeki belirsizlikler bu soruna katkıda bulunmuştur. Bu nedenle, inşaat mühendisliği projelerine başlamadan önce belirli alanlardaki tehlikelerin değerlendirilmesi önem arz etmektedir. Cografi mekansal veriler, sivil yapilarin planlanması ve yönetiminde kilit bir rol oynamaktadır. Geleneksel Coğrafi Bilgi Sistemlerinde (CBS), mekânsal ve coğrafi verileri depolamak, manipüle etmek ve analiz etmek için kullanılmıştır. Ancak, Mimarlık, Mühendislik ve İnşaat endüstrisinin metodolojilerini ve süreçlerini dönüştüren yöntem ve teknolojilerdeki son gelişmeler, Yapi Bilgi Modellemesi (BIM) gibi entegre bir dijital modelin geleneksel planlama yaklaşımının tamamlanmasına neden olmuştur. Bu çalışma, BIM ve CBS'nin geoteknik/jeolojik modelleme ile entegrasyonu üzerine odaklanmaktadir. Amaç, farklı entegrasyon stratejilerini keşfetmek ve belirli gereksinimlere ve tercih parametrelerine dayalı tercih edilen bir iş akışı oluşturmaktır. GeoBIM'in temeli, dijital geoteknik verileri tasarım sürecinin tamamında sorunsuz bir şekilde işleyebilen çok yönlü ve kapsamlı bir veritabanı olusturmaktir. Veritabanı bilgisinin doğruluğu kritik olduğundan, herhangi bir yanlışlığın çalışmanın sonuçlarını etkileyebileceğini belirtmek gereklidir. Bu sorunu çözmek için, üc boyutlu jeolojik modeller, zemin mühendisliğini karakterize etmek için giderek daha fazla kullanılmaktadır. Zemin, kaya ve jeolojik yapıları uc boyutlu olarak incelemek, geoteknik tasarım ve inşaatta maliyetleri optimize etmek ve beklenmeyen zemin koşullarından kaynaklanan hasarı ve riskleri en aza indirmek için oldukça önemlidir. Teknolojik gelismeler iş akışlarını sürekli olarak şekillendirmektedir. Bu çalışmada önerilen değerlendirmeler evrensel ve yeni bir entegrasyon yaklaşımı için uyarlanabilir niteliktedir.Ayrica sistemler arasındaki veri kaybını en aza indirmek ve etkileşimi artırmak için daha fazla araştırma yapılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
The rapid and continuous urbanization during the 20th century has led to an increase in man-made geohazards. Insufficient geological information and uncertainties in geological and geotechnical models have contributed to this problem. As a result, it is essential to assess geohazards in specific areas before undertaking civil engineering projects. Geospatial data plays a crucial role in the planning and management of civil facilities. Traditional Geographic Information Systems (GIS) have been used as tools for storing, manipulating, and analyzing spatial and geographic data. However, recent advancements in methods and technologies have transformed the methodologies and processes of the Architecture, Engineering, and Construction industry. Building Information Modelling (BIM) has gained popularity as an integrated digital model that complements the traditional planning approach. This study focuses on the integration of BIM and GIS with geotechnical/geological modeling (GeoBIM), which presents several challenges. The goal is to explore different integration strategies and establish a preferred workflow based on specific requirements and preference parameters. The foundation of GeoBIM is a versatile and comprehensive database that can handle digital geotechnical data seamlessly throughout the entire design process of underground infrastructure projects, eliminating the need for manual transformations. It is important to note that the accuracy of the database is crucial, as any inaccuracies may impact the study's outcomes. To address this, 3-D geological models are increasingly used to characterize ground engineering. Examining soil, rocks, and geological structures through a 3-D view proves highly effective in geotechnical design and construction to optimize costs and minimize damage and risks caused by unforeseen ground conditions. Technological advances continually reshape modeling and integration workflows. However, the proposed evaluation framework in this study is universal and adaptable for any new integration approach. Further research is needed to minimize attribute data losses and enhance interoperability between systems and professionals.