Yatırım projelerinin planlanmasında risk analizi yönetimi ve bir uygulama
Risk analysis, management and a related real life application for the planning of investment projects
- Tez No: 139658
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAYRİ BARAÇLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Risk Analizi, Proje Değerlendirme, Beklenen Değer, Monte Karlo Simülasyonu, Olasılık xı, Risk Analysis, Project Evaluation, Expected Value, Monte Carlo Simulation, Probablity XI i
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
ÖZET Yatırım projeleri gelecekteki bir fayda veya kar umularak kaynakların tahsisi anlamına geldiği için tanım gereği risklidirler. Daha değerleme aşamasında risklerin analiz edilmesi ve içinde bulunan durumun modejlenmesi, kaynakların boşa harcanmaması açısından gereklidir. Risk analizi büyülü bir yöntem değil, mümkün en iyi kararlan alabilmek için eldeki verileri ve gerçekleri uzman görüşleri ile birleştiren bir yöntem olarak değerlendirilmelidir. Bu çalışmada yatırım projelerinde risk analizi ayrıntılı olarak incelenmekte ve kullanılan yöntemler, beklenen değer, standart sapma, karar ağaçlan ve model kurularak sistem simülasyonu aynntılı olarak tartışılmaktadır. Son bölümde ise metin içerisinde geliştirilen risk analizi yönteminin gerçek bir proje üzerinde uygulanması ve yazılan bilgisayar programı tanıtılmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Investment Projects are inherently risky as their definition of -prior allocation of scarce resources with expectation of future profits or benefits- In order to prevent resources to be wasted, it is recommended that risks to be deeply considered and analyzed and the current system to be modeled, at the planning and evaluation stage of the project. Risk Analysis is not a magical stick to prevent all negative effects but, it should be considered as a scientific and systematic way of providing information for the best available decisions depending on the currently available data and experts opinions. In this study, we are investigating the risk analysis methodology in investment projects in detail and discussing the widely used techniques such as Expected Value, Utility Functions Decision Trees, Sensitivity Analysis and Monte Carlo System Simulation. In the last chapter a real life application of a risk analysis methodology and a related computer programme which has been developed within this text, is given.