Bilişim Teknolojilerinin sergileme araçlarına, mekanına ve kavramına etkileri
The Effects of information technologies on exibition equipments, space and concept
  1. Tez No: 139664
  2. Yazar: KORKUT SEÇKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMRE AYSU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Fuar mimarisi, sergileme yöntemleri, bilişim teknolojileri, sanal fuar. ıx, Fair architecture, exhibition methods, information technologies, virtual fair
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mimarlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
ÖZET Çağımızda bilişim teknolojileri iş yaşantılarını geliştirmenin ve hızlandırmanın ötesinde toplumsal hayatı etkilemiş, insanların yaşam tarzlarım değiştirmiştir. Fuar alanları bulundukları bölgeye maddi getirilerinin yanısıra kültürel, sosyal, mimari etkilerde de bulunmuşlar ve toplumsal yaşam üzerinde ciddi değişikliklere sebep olmuşlardır. Tez çerçevesinde bilgisayar teknolojilerinin mimari ve urun tasarımı disiplinlerinde sadece ifade araçları olmaktan çıkıp, tasarım girdileri sağlayan unsurlar haline gelmesinin üzerinde durulmuş, günümüz İnsanının beklentileri ve fuarların bu beklentilere tepkisi incelenmiştir. Bilişim teknolojileri eğitim, yönetim, finans merkezleri gibi birçok yapı tipini etkilemiştir. Fuar mekanlarının incelenmesinin sebepleri, fuar mekanlarının; mimarlık ve ürün tasarımı disiplinleri kesişiminde yer almaları, teknolojinin mimariye etkilerinin erken örneklerini teşkil ederek bir anlamda deneysel mekanlar olmaları ve iletişim amaçlı alanlar olduktan için bitişim teknolojilerim yoğun olarak kullanmalarıdır. Tez içinde fuarcılığın tarihsel gelişimi ve değişimi hakkında bilgi verilmiş, bilişim teknolojilerinin fuar mimarisine etkileri üç ana başlık altında anlatılmıştır: Bitişim teknolojilerinin sergileme yöntemlerine, ürünlerine ve fuar mimarisine doğrudan etkileri, bilişim teknolojilerinin insanların sosyo kültürel hayatında yarattığı değişiklikler ve bunların fuar mimarisine dolaylı etkileri, bilişim teknolojileri sayesinde varolan yeni fuarcılık kavramları. Günümüz fuar örneklerinde ziyaretçilerin etkileşimli sergi araç ve yöntemlerine ilgilerinin arttığı, fuarlarda insanların iletişim yöntemlerinin değiştiği görülmektedir. Fuar standlannı sınırlayan cepheler aynı zamanda sergileme elemanı olarak kullanılmaya başlanmış, fuar kavramı Internet üzerinde yerini almıştır. Bu çalışmada bitişim teknolojileri fuar mekanı İlişkisi genel anlamda ele alınmış, birebir teknolojilerin açıklanmasından çok, bu teknolojilerin nasıl mimari ve tasarım girdileri sağlayacağı üzerinde durulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In our age, information technologies not only improve and speed up business relations but also effect social life and people's lifestyles. Besides monetary yields fairs had cultural, social and architectural effects in the region and had caused serious changes in social life in the region the fair was established. In the scope of this thesis the transformation of the computer technologies from being expression tools in architectural and product design fields to being factors that make inputs for design and also the expectations of today's people and the reaction of the fairs to these expectations are examined. Information technologies have affected many structure types like education, management and finance centers. The reason of examining fair places are; they are in the intersection of architecture and product design, they are early examples of the impact of technology on architecture so in a way they are experimental spaces and they use the information technologies intensely since they are communication aided places. In the thesis information about historical development and exchange of fairs is given and the effects of information technologies to fair architecture are explained under three concepts: the direct effects of information technologies to exhibition methods, products and fair architecture; the effects of information technologies on social and cultural life and their indirect effects on fair architecture; new fair concepts breeding from information technologies. In nowadays' fairs it is observed that visitors show more interest in interactive exhibition tools and methods and their communication style have been changed. The facades, which limit fair stands, become exhibition element and fair concept has taken its place on Internet. In this study the relationship between information technologies and fair place is generally handled. Instead of explaining each technology one by one, the architectural and design inputs that these technologies will provide are analyzed.