Termosifon sistemlerinde iki fazlı akımların incelenmesi
The Analysis of two-phase flow in thermosyphon systems
- Tez No: 139665
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN A. HEPERKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Termosifon, ısı borusu, Stirling Soğutucusu, termosifon çevrimi, ısı değiştiricisi. ıx, Thermosyphon, heat pipe, Stirling Cooler, thermosyphon cycle, heat exchanger
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Isı Proses Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
ÖZET Buzdolabı üreticileri, dünya piyasasında rekabet güçlerini koruyabilmek ve yükseltebilmek için ev tipi buzdolaplarının enerji tüketimini azaltmaya yönelik çalışmalara önem vermektedir. Bu çalışmalar doğrultusunda, buzdolabı kabirıirıin yalıtım özellikleri üzerinde yapılan iyileştirmeler sonucunda, soğutma sisteminde de önemli adımların atılması gerekliliği üzerinde durulmaktadır. CFC ve HCFC soğutucu akışkanlannm çevreye verdiği zararlarının anlaşılması ile beraber alternatif soğutma sistemlerine olan ilgi de artmıştır. Dünya genelinde birçok ülke tarafından imzalanan uluslararası anlaşmalar gereği; çevre sağlığına zararlı olan bu soğutucu akışkanlarının bazılarının kullanımı yasaklanmış, bazılarımı kullanımında sınırlamaya gidilmiş ve bir bölümünde de kulanrmm sona erdirilmesi amacı ile takvimler belirlenmiştir. Bu durumda, düşük soğutma kapasitelerinde dahi yüksek performans katsayısı (COP) değerlerini koruyabilen serbest piston Stirling soğutucuları, enerji verimliliği ve helyum gazı ile çalışmasından ötürü de çevre dostu olması açısından önem taşımaktadır. Stirling soğutucularrnın buzdolaplanna uygulanması ve bu sayede yüksek verimlere ulaşılması amaçlanan çalışmalarda, buzdolabı deneyleri öncesinde Stirling soğutucularının kapasitelerinin belirlenebilmesi için soğutucular üzerinde kalorimetrik deneyler yapılmaktadır. Ayrıca bu soğutucu cihazın buzdolabı kabinine uygulanması için, soğuk ve sıcak taraflarına uygulanan değişik tipte ısı değiştirici modelleri bulunmaktadır. Bu tez çalışması dahilinde Stirling soğutuculannm buzdolaplanna uygulanması ile ilgili olarak, kullanılan serbest piston Stirling soğutucusu üzerinde yapılan kalorimetrik test hakkında bilgi verilmiş ve elde edilen veriler doğrultusunda bu cihazın ısıl analizini yapan bir bilgisayar programı geliştirilmiştir. Aynca, buzdolabı kabinine uygulanması sırasmda kullanılacak olan termosifon ısı transfer sistemi esasma göre çalışacak olan ısı değiştiricileri hakkında teorik inceleme gerçekleştirilmiştir. Bu inceleme kapsamında düşey bir boru şeklindeki ısı değiştiricisinde ve serbest piston Stirling soğutucusu üzerine yerleştirilecek olan dairesel kesitli ısı değiştiricisinde, yalnızca yerçekimi etkisi altındaki soğutucu akışkanın davranışı modellenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Refrigerator manifacturers pay attention to reduce the energy consumption of household refrigerators in their studies. As a result of improvements on the insulation properties of refrigerator cabinet, the necessity of the refinements on cooling system has benn understood. The intsrest in alternative cooling systems has been increased by understanding of the harmful effects of the refrigerants (CFC and HCFC) to the environment. The usage of these refrigerants which are harmful to the environmental health have been prohibited by the international agreements between many countries.The usage of some refrigerants are kept as limited. Therefore, Free Piston Stirling Coolers, which can keep the coefficient of the performance at high levels under low cooling capacities are important for being energy efficient. Calorimetric experiments are done on the coolers, in order to determine the capacity of Stirling Coolers before the refrigerator experiments. All these studies are focused on the application of Stirling Coolers to the refrigerators and so high performance has been obtained. There are different types of heat exchangers that can be applied to the cool and warm sides of refrigerator cabinet. In this study, the calorimetric tests on Stirling Coolers have been reviewed. Depending on the obtained data a computer program was developed to do the thermal analysis of the device.