İçten yanmalı bir gemi motorunda silindir içindeki proseslerin termodinamik simulasyonu
Thermodynamic simulation of processes in cylinder an internal combustion marine engine
  1. Tez No: 139666
  2. Yazar: YALÇIN DURMUŞOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. UĞUR KESGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gemi Mühendisliği, Makine Mühendisliği, Marine Engineering, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: İçten yanmalı motor, termodinamik simülasyon, yanma, Internal combustion engine, thermodynamic simulation, combustion XI
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Isı Proses Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
ÖZET Bu çalışmada; içten yanmalı bir motorun silindir içindeki proses hesaplan için hem bir bölgeli hem de iki bölgeli yanma modeline dayalı bir bilgisayar programı geliştirilmiştir. Geliştirilen programın doğruluğu deney sonuçlarıyla kamtlanmıştır. Bunun için bir deney motorundan alman sonuçlar kullanılmıştır. Daha sonra yanma parametrelerinin (yanma süresi, yanma başlangıcı ve form parametresi) ve dolgu özelliklerinin (sıkıştırma başlangıcındaki basınç ve sıcaklık ile hava fazlalık katsayısı veya eşdeğerlik oram) motor çevrimine etkisi incelenmiştir. Bu incelemenin sonuçlan literatürdeki sonuçlarla iyi bir uyum sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this study, to calculate the processes within an internal combustion engine cylinder a computer program based on a one-zone combustion model as well as a two-zone combustion model is developed. The program is verified by using experimental results obtained from a test engine. Then the effects of combustion (combustion duration, combustion start and form parameter) and of the charge properties (pressure and tempereture of the charge at compression start and excess air ratio or equivalence ratio) on the engine cycle are examined. The results of this examination show a good aggrement with the results in the literature.