Geology and petrology of hplit metamorphics in Altınekin area (Konya-Central Anatolia)
Altınekin yöresindeki YB/DS metamorfiklerinin jeolojisi ve petrolojisi (Konya-Orta Anadolu)
- Tez No: 75630
- Danışmanlar: PROF. DR. M. CEMAL GÖNCÜOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Altınekin, Kütahya-Bolkardağ Kuşağı, Koçyaka Metaofiyolitik Karmaşığı, Allolistrostrom, YB/DS metamorfik, önülke, Dengelenmemiş metamorfik şartlar, B-S-z eğrisi, Okyanus ortası sırtı bazalt toleyiti, kıta içi alkalin bazaltı. VI
- Yıl: 1998
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 247
Özet
Altınekin bölgesi, metamorfizma geçirmiş kıta kenarı birimlerinin çeşitli tektonik dilimler halinde yığılmasından oluşmuş olan Kütahya-Bolkardağ Kuşağı'nın bir parçasıdır. Koçyaka tektonik dilimi bu kuşak içerisindeki en tipik YB/DS metamorfizmasına uğramış dilimdir. Çalışma alanı Koçyaka tektonik diliminin üst bölümü ile temsil edilir. Çalışma alanındaki en yaşlı kayaç birimi Senomaniyen yaşlı derin deniz pelajik kireçtaşları, çörtler ve türbititik kayaçlarla temsil edilen Midos Tepe Formasyonu'dur. Senomaniyen-Maastrihtiyen yaşlı Koçyaka Metaofıyolitik Karmaşığı türbiditik metaklastik hamur içerisindeki çeşitli ofıyolit bloklar içeren bir allolistostromu temsil eder. Koçyaka Metaofiyolitik Karmaşığı, hamurca zengin (Altınekin Metaolistostromu) ve blokça zengin (Akçaşar Metaolistostromu) altbirimlere ayrılır. Koçyaka Metaofiyolitik Karmaşığı, çalışma alanı içerisinde Tersiyer yaşlı Dilekçi Formasyonu tarafından örtülür.Çalışma alanındaki tüm Tersiyer öncesi kayaç birimleri, iyi gelişmiş YB/DS metamorfik mineral toplulukları gösterirler. Dengelenmemiş metamorfik şartlar, aynı kayaç biriminde dahi geniş bir doku, topluluk ve parajenez yelpazesine neden olmuştur. Lavsonit fasiyesi, sodik piroksen- lavsonit fasiyesi, glokofan-lavsonit fasiyesi ve epidot-glokofan fasiyesi (glokofanik-yeşilşist fasiyesi) toplulukları çalışma alanında birlikte gözlenirler. 4-9 kb, 200-400°C olarak tahmin edilen B/S şartlan, hızlı yükselme ve saat yönü B-S-z eğrisi, çalışılan kayaçların metamorfik şartlarını tanımlarlar. Na-amfibol hemen hemen tüm kayaç birimlerinde izlenen en belirgin mineral fazıdır. Koçyaka Metaofiyolitik Karmaşığı'na ait olan metabazalt blok örnekleri, jeokimyasal açıdan, okyanus ortası sırtı bazalt toleyitleri ve kıta içi alkalin bazaltları olarak tanımlanmıştır. Bu bloklar Neotetisin Izmir-Ankara kolunun kapanışı ve ilgili ofiyolitik nap yerleşmesi nedeniyle, Senomaniyen- Aptiyen zaman aralığında Koçyaka Metaofiyolitik Karmaşığı'nın içine eklenmiştir.YB/DS metamorfizmasının, tektonik dilimlenmenin ve bunların Torid-Anatolid önülkesine yerleşmelerinin büyük olasılıkla yaşları, sırasıyla Turoniyen-Erken Kampaniyen ve Orta Kampaniyen-En Geç Maastrihtiyen'dir. Örtü birimlerinden alınan en eski yaş Alt Paleosen'dir.
Özet (Çeviri)
Altınekin area is part of the Kütahya-Bolkardağ Belt which is composed of various imbricated tectonic slivers of metamorphosed continental margin sequences. Koçyaka tectonic sliver is the most typical HP/LT metamorphosed slice in the Kütahya-Bolkardağ Belt. The study area is represented by upper section of the Koçyaka tectonic sliver. Deep marine pelagic limestones, cherts and turbidites of Cenomanian age Midos Tepe Formation is the oldest rock unit in the area. Cenomanian-Maastrichtian Koçyaka Metaophiolitic Complex represents an allolistostrome with various ophiolitic blocks in a turbiditic metaclastic matrix. Koçyaka Metaophiolitic Complex is subdivided informally into matrix- dominated (Altmekin Metaolistostrome) and block-dominated (Akçaşar Metaolistostrome) parts. Koçyaka Metaophiolitic Complex is covered by Tertiary Dilekçi Formation in the study areaAll pre-Tertiary rock units in the study area display well-developed HP/LT metamorphic mineral assemblages. The inequilibriated metamorphic conditions caused a wide range of textures, assemblages and parageneses even in the same rock unit. Lawsonite facies, sodic pyroxene-lawsonite fades, glaucophane-lawsonite facies and epidote-glaucophane facies (glaucophanic-greenschist facies) assemblages are found together in the study area. P/T estimates of about 4-9 kb, 200-400°C, rapid uplifting and clockwise P-T-t path characterises the metamorphic conditions of the studied rocks. Na-amphibole is the dominant mineral phase which is observed almost in all the rock types. The metabasalt block samples of Koçyaka Metaophiolitic Complex strongly indicate geochemical characteristics of MORB-tholeiites and continental WP alkaline basalts. These blocks were accreted to the Koçyaka Metaophiolitic Complex in the Cenomanian-Aptian time interval due to the closure of the Izmir-Ankara branch of Neotethys and related ophiolitic nappe emplacement. The age of the HP/LT metamorphism, formation of tectonic slivers and their emplacement onto foreland Tauride-Anatolide are very probably Turonian-Early Campanian and Middle Campanian-Latest Maastrichtian respectively. The oldest age obtained from the cover units is Lower Paleocene.