Kapadokya bölgesinin peyzaj analizi ve planlaması
The planning and analysis landscape of Cappadocia
- Tez No: 139694
- Danışmanlar: PROF. DR. SEMRA ATABAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Fairy chimney, Threeshold analysis method, criters of landscape planning, Ecologic master plan, landscape procekt. VI
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Peyzaj Planlama Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
ÖZET Kapadokya Bölgesi; doğal-kültürel ve tarihi değerlerinin korunması ve bölge insanının sosyo ekonomik kalkınmasının sağlanması amacıyla doğal ve kültürel verileri doğrultusunda analitik çalışmalar yapılmıştır. Analitik çalışma için“Eşik Analizi”yöntemi kullanılmıştır. Bu yöntemde materyal olarak araştırma alanının topoğrafik (eşyükselti, eğim ve bakı), hidrolojik, bitki örtüsü, arazi kullanış, toprak sınıflan ve erozyon yapısını gösteren haritalar kullanılmıştır. Her harita kendi içerisinde gruplandınlmış ve haritalar üst üste çakıştırılarak doğal ve kültürel eşikler belirlenmiştir. Ayrıca çalışmada bölge genelinde yapılan daha önceki çalışmalar, raporlar, çekilmiş fotoğraflar ve çevrenin korunması ile ilgili uluslararası sözleşmeler, yasalar ve yönetmelikler değerlendirilerek koruma-kullanma dengesi içinde“Öneri Arazi Kullanış Haritası, Ekolojik Master Planı ve Uçhisar Güvercinlik vadisi Peyzaj Projesi”oluşturulmuştur. Erciyes, Melendiz ve Hasan dağ gibi yanardağların kül ve lavlarının yığıldığı bölge Kızılırmak nehri ve ona bağlı derelerin açtığı vadilerle sık şekilde parçalanmıştır. Zaman içerisinde yağmur, sel ve rüzgar erozyonu sonucu bölgede jeolojik oluşumlar (peribacası ve kırgıbayır) oluşmuştur. Tüfün kolayca işlenmesinden dolayı vadiler, vadilerdeki peribacalan oyularak ihtiyaca göre mekanlar (konut, kilise, yer altı şehri) meydana getirilmiştir. Kapadokya Bölgesinin kendine özgü karakteristiği nedeniyle 1973 yılında Bakanlar Kurulu karan ile turizm sektörü açısından öncelikli yöreler arasına alınmış, 1986 yılında da 9.572 hektarlık alanda Göreme Tarihi Ulusal Parkı ilan edilmiş ve UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası Listesine alınmıştır. Kapadokya Bölgesi tanm ve turizm kimliğiyle ön plana çıkmasına karşın turizm açısından beklenen talebi alamamış, istihdamın yaratılamamasmdan dolayı da sosyo-ekonomik açıdan ciddi bir gelişme gösterememiştir. Bölgenin tanınmasıyla, bölgeye olan talep artmış ve bölgede sosyo-ekonomik yapıyla bağlantılı hızlı bir yapılaşma süreci başlamış ancak etkin korumanın yeterince sağlanamaması nedeniyle doğal-kültürel dokuda bozulmalar meydana gelmiş ve çevresel sorunlar artmıştır. Doğal ve Kültürel yapının analizi sonucunda bulgulara dayanarak bölgenin kimliğini oluşturan doğal-kültürel değerlerinin ivedilikle korunması ve sosyo-ekonomik açıdan kalkınmasını sağlamak için 1/200.000 ölçekli Öneri Arazi Kullanış haritası, Ekololik Master Planı ve 1/5.000 ölçekli Uçhisar Güvercinlik Vadisi Peyzaj Projesi yapılarak plan kararlan oluşturulmuştur. Anahtar Kelimeler; Peri bacası, Eşik analizi yöntemi, Peyzaj planlama kriterleri, Ekolojik Master planı, Peyzaj projesi >
Özet (Çeviri)
ABSTRACT To protect the natural, cultural and historical values of Cappadocia area and to get the humans of its for social and economical development was done studies of analitic direction to datas of its naturel and culturel. For studies of analitic Threeshold analysis method was used. İn this method as materials the maps of research field which was showed topografic, hidrologic, field use classes of soil and kind of erosision structure were used and every maps were groupped in their own and the natural and culturel threeshold had been determined after the whole maps were collided. The studies for in general of Cappadocia area that were done before reports and taken photoes,had been appraised and direction to international contracts, laws and governing statues were made up ecologic master plan, suggestion field use and landscape plannin maps in balance of protection and use. Cappadocia that ashes and lavas of volcano like Erciyes, Melendiz and hasandağ were aculumuleted has been broken into pieces denstly by valleys that Kızılırmak river and streams related to it were splited. İn cappadocia geologic formation (fairy chimney, badlans) has made up result of rain, flood and erosion of wind in time. Acording to necessety because of geologic structure that was formed easily house, church and underground city were made up in valleys and fairy chimney that were engraved. İn 1973 because of characteristic of cappadocia were accepted predence nighborhood in touris sector by council of minissters decion and 1986 Göreme Historical National Park was declared in field of 9572 hectere and accepted to World Culture Heritage List by UNESCO. Cappadocia cold not have increased desire that was expected from tourism in spite of identity of agriculture and tourism and have showed serioously social-economical development for works could not be created. As knowing cappadocia desire which is to cappadocia has imcreased and the buildings has been built fastly connection to social and economical structure of its but because of planning problems, outhority controversy and without checking demolations were made up in natural and culturel structure and evrionmental problems have increased. To protect quickly naturel and culturel values that were made up identity of cappadocia and to get humans of its social-economical development in general of Cappadocia area Ecologic Master Plan and Suggestion Field Use Map of 1/200.000 and Güvercnlik Valley Landscape Procekt of 1/5.000 and the decisions of plan were made up result of natural and cultural structure analysis.