Planlama süreci içinde mahalle olgusu ve Üsküdar örneğinde irdeleme
Discussing the neighborhood concept in planning : A case in Üsküdar
  1. Tez No: 139695
  2. Yazar: EBRU SEÇKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN CENGİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: mahalle planlaması, katılım, topluluk kalkınması, Üsküdar DC, neighborhood planning, participation, community development, Üsküdar
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Şehir Planlama Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
ÖZET San Diego, California, Texas gibi kentlerin, planlama sistematiği içinde, mahalle planlaması kavramı yer almaktadır. Mahalle planında; yerel özellikler, talepler, sorunlar ve potansiyeller belirtilmektedir. Bu planın amacı, toplulukların aktif katılımı ile fiziksel çevrenin düzenlenmesidir. Tezin amacı, mahalle konseptinin oluşturulmasına yönelik olarak ip uçlarının üretilmesidir. Bu bağlamda yaşayanların aktif katılımıyla, mahalle planlarının yapılması gerekliliği üzerinde durulacaktır. Bu çalışmada öncelikle, Türkiye ve yurtdışında mahallenin tarihsel gelişim süreci incelenmiş, toplumsal yaşamdaki değişimlerin, mahallelerin oluşumunda etkili olduğu görülmüştür. Komşuluk, katılım, dayanışma gibi kavramların yerini yabancılaşma, kenar mahalle, soyutlama- dışlama, önemsememe gibi kavramlar almıştır. Daha sonraki aşamada, Amerika'daki mahalle planlama süreci incelenerek, bu planların kaliteli yaşam çevrelerinin oluşmasında etkili olduğu görülmüştür. Son olarak ise, Üsküdar'daki mevcut mahalle strüktürü belirlenip, planlamaya girdi oluşturacak veriler elde edilmiştir. Mahallenin yaşayanlar tararından algılanması ve benimsenmesinde, sosyal bağların kurulmasında, katılım ortamının oluşmasında etkili olan aktörler belirlenmiştir. Bu aktörler; uygun yaşam çevreleri elde etmek için, mahalle planlarının, planlama kademesi içinde yer alması gerektiğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT There is neighborhood concept in the planning systematic of cities like San Diego, California and Texas. Local characteristics, demands, problems and potentials are stated in the neighborhood plans. The aim of this plan is the active participation of the communities and the arrangement of the physical environment. The aim of thesis is producing clues for forming neighborhood concept The necessity for active participation of the inhabitants and making neighborhood plans will be stressed. In this study, the historical development process of the neighborhood was examined and it was seen that the changes in the social life were effective in forming the neighborhoods. Concepts such as neighboring, participation, solidarity have been replaced by alienation, slum, isolation and indifference. Later, upon examining the neighborhood planning process it was seen that these plans are effective in the formation of quality living environments. Finally, the existing neighborhood structure in Üsküdar was determined and input data concerning planning was obtained. Factors effective in the formation of the perception and acceptance of the neighborhood by the inhabitants, social ties and participation have been determined. These factors have shown that neighborhood plans should take place in the planning process in order to obtain suitable loving environments.