Arazinin karakteristik çizgilerinin sayısal yükseklik modellerinden otomatik türetilmesi
Automatic extraction of skeleton lines of terrain from digital elevation models
- Tez No: 139698
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TÜRKAY GÖKGÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
- Anahtar Kelimeler: Karakteristik çizgi (su toplama ve dağıtma çizgileri), sayısal yükseklik modeli (SYM), PPA algoritması, topografik harita ıx, Skeleton lines (drainage lines and ridge lines), digital elevation models (DEMs), PPA algorithm, topographical maps lines and ridge lines), topographical maps
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
ÖZET Topografik haritaların önemli elemanlarından olan karakteristik çizgiler, vadilerin en derin noktalarını birleştiren su toplama ve sırtların en yüksek noktalarını birleştiren su dağıtma çizgileridir. Bir topografik harita üzerinden doğru ve yeterli bilgi elde edebilmek için, yükseklik eğrilerinin yanında karakteristik çizgilerin de gösterilmesi gerekmektedir. Karakteristik çizgiler, arazide yapılan ölçmelerle ya da fotogrametrik modeller üzerinden sayısallaştınlarak elde edilebileceği gibi, yükseklik eğrilerinden, sayısal yükseklik modellerinden (SYM) veya sayısal görüntülerden otomatik olarak da türetilebilmektedir. Bu çalışmada, karakteristik çizgilerin otomatik türetilmesine ilişkin daha önce yapılmış çalışmalar incelenerek, SYM' den karakteristik çizgilerin türetilmesi düşüncesine dayanan, STRUCT (Yoeli, 1984) ve PPA (Chang, vd., 1998) algoritmaları irdelenmiştir. Daha sonra, Chang tarafından yapılmış ve Visual Basic (VB) programlama dilinde kodlanmış, PPA algoritmasını kullanan 'RidgeValleyAxisPicker' programına 'CoordinatesTransforming' formu eklenmiş ve programın 'BranchReduction' yordamı karakteristik çizgileri türetebilmek için yeniden düzenlenmiştir. Uygulama aşamasında, hazırlanan program ve lOm'lik düzenli aralıklarla toplanmış SYM noktalarından yararlanılarak, karakteristik çizgiler otomatik olarak türetilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AUTOMATIC EXTRACTION OF SKELETON LINES OF A TERRAIN FROM DIGITAL ELEVATION MODELS Skeleton lines which are among the most significant elements of topographical maps are the drainage lines that connect the deepest points of valleys, and the ridge lines that connect the highest points of ridges. In order to obtain correct and enough information from a topographical map, skeleton lines have to be portrayed together with contours. Skeleton lines can be gathered not only from land surveying or digitising of photogrammetric models but also from extracting from contours, digital elevation models (DEMs) or digital images automatically. In this study, STRUCT (Yoeli, 1984) and PPA (Chang, et al.,1998) algorithms, which are based on the idea of extracting of skeleton lines from DEMs were examined by reviewing existing studies relating to automatic extraction of skeleton lines. Then, a form called 'CoordinatesTransforming' was added to the 'RidgeValleyAxisPicker' program coded by Chang in Visual Basic (VB) and using the PPA algorithm, and a procedure called 'BranchReduction' was included in the program to extract skeleton lines. In case study, skeleton lines automatically extracted from DEM points collected in 10 meter grid distance from a photogrammetric model for the map at the scale 1:5000 by using the new 'RidgeValleyAxisPicker' program.