Jeodezik ağlarda uyuşumsuz ölçülerin robust yöntemlerle ve uyuşumsuz ölçü testleriyle belirlenmesi ve birbirleriyle karşılaştırılması
Detection of outliers using robust methods and conventional test methods and comparing with each other
- Tez No: 139699
 - Danışmanlar: PROF. DR. ŞERİF HEKİMOĞLU
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
 - Anahtar Kelimeler: Robust istatistik, Kaba hata, Jeodezik ağlar, Güvenilirlik ıx, Robust statistics, Outlier, Geodetic networks, Reliability
 - Yıl: 2003
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 77
Özet
ÖZET Günümüzde uyuşumsuz ölçüleri belirlemek için“klasik uyuşumsuz ölçü testleri”ve“robust kestirim”olmak üzere iki temel yaklaşım bulunmaktadır. Bu çalışmada jeodezik temel ağlarda çeşitli robust yöntemler kullanılmıştır. Yöntemlerin basan oranlan kaba hata büyüklüğüne, sayısına, ölçülerin geometrik yapısına ve sayısına, bilinmeyen sayısına, stokastik yapının homoskedastik ve heteroskedastik olması durumuna bağlı olarak nasıl değiştiği araştınlmıştır. Bu amaçla, 16 noktalı bir nivelman ağı; 7 noktalı doğrultu ağı, 7 noktalı kenar ağı ve bu son iki ağı birleştirerek elde edilen 7 noktalı doğrultu-kenar ağı yapay olarak oluşturulmuştur. Sonra yapay yükseklik farklanna, doğrultu ve kenar değerlerine, yapay üretilmiş normal dağılmış rasgele ölçü hatalan eklenerek her bir ağ modeli için 100 farklı iyi ölçü kümesi elde edilmiştir. Yapay yükseklik farklanna, yapay doğrultu ya da kenar değerlerine çeşitli büyüklüklerdeki kaba hatalar eklenerek uyuşumsuz ölçüler üretilmiştir. Böylece her bir iyi ölçü kümesi için 100 farklı kirletilmiş (uyuşumsuz ölçü içeren) ölçü kümeleri, dolayısıyla 100x100=10000 farklı kirletilmiş ölçü kümesi her bir ağ modeli için yapay olarak üretilmiştir. Gerek robust yöntemlerin ve gerekse uyuşumsuz ölçü testlerinin bu 10000 farklı deneydeki başanlan sayılarak ortalama basan oram hesaplanmıştır. Robust yöntemlerin başanlan kaba hata büyüklüğüne, kaba hata sayısına, bilinmeyen sayışma, ölçü sayısına, rasgele gözlem hatalannın homoskedastik ve heteroskedastik olmasına bağlı olarak değiştiği ve her bir yöntemin diğerinden farklı bir özellik gösterdiği saptanmıştır. Genel olarak eğer ölçü kümesinde tek bir kaba hata varsa ve 3a-6a arasında bir büyüklüğe sahipse robust yöntemler, klasik uyuşumsuz ölçü testinden (Data snooping) daha başanlı olarak kaba hatayı belirlemektedir. Ancak bu kaba hata 6a 'dan daha büyükse bu durumda uyuşumsuz ölçü testi robust yöntemlerden daha başanlı olarak belirlemektedir. Ölçü kümesinin birden fazla kaba hata içerdiği durumlarda robust yöntemler uyuşumsuz ölçü testiyle çok daha başanlı olarak kaba hatalar belirlenebilmektedir. Sonuç olarak uyuşumsuz ölçüleri belirlemede robust yöntemler kullanılmalıdır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Today for defining the outliers there are two basic approaches;“conventional outlier tests”and“robust estimation”. In this study various robust methods are used in basic geodetic networks. In which way these methods success rates are changed investigated according to the magnitude and number of outlier, geometric structure, number of the observation, number of unknown and the stochastic structures being homoscedastic and heteroscedastic. With this aim, these geodetic networks; leveling network with 16 points, triangulation network with 7 points, trilateration network with 7 points, horizontal control network with 7 points are simulated. Later on, by adding simulated normally distributed random observation errors to the simulated height differences, directions or distances,! 00 different good observation sets are obtained for each network. The outliers are simulated with adding various magnitude gross errors to the simulated height differences, directions or distances. Hence for each good observation set 100 different contributed (included outlier) observation setsi in a way 100x100=10000 different contributed observation sets are simulated for each network model. Mean success rates are calculated by counting the successes of these 10000 different experiments for robust estimation methods and conventional test methods. The successes of robust methods are changed according to the magnitude of outlier, the number of outlier, number of unknown, number of unknown, random observation errors by being homoscedastic or heteroscedastic. Finally, it is determined that each method have behaved different from one to another. Generally if there is only an outlier whose magnitude between 3a and 6a in observation set, outlier is detected more successfully using robust methods than conventional test methods. However if outlier is bigger than 6c, conventional test methods are more successful than robust estimation methods in this case. If the observation set has more than one outlier, they can be detected more successfully using robust methods.