Orta ölçekli coğrafi veri tabanı oluşturmada uydu görüntülerinin katkısı
The Contribution of satellite imagery to construction a medium-scale geographic database
- Tez No: 139702
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BÜLENT BAYRAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
- Anahtar Kelimeler: Coğrafi Bilgi Sistemleri, Coğrafi Veri Tabam, ARC/INFO, 1:250 000 ölçekli harita, Spot uydu görüntüsü, sayısallaştırma, Detay Öznitelik Kodlama Katalogu. ıx, Geographic Information Systems, Geographic Database, ARC/INFO, 1:250 000 scale map, Spot satellite image, digitizing, Feature Attribute Coding Catalog x
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
ÖZET Coğrafi bilgi sistemleri (CBS), her şeyin sayısal ve otomatize olmaya başladığı dünyamızda, kullanıcılara daha etkili ve daha doğru karar verebilme şansı tanımakta, ayrıca harita üretiminde ve güncelleştirilmesinde çok büyük kolaylıklar sağlamaktadır. Zaman, maliyet ve verilerin doğruluğunun önemli olması nedeniyle, en uygun veri toplama yöntem ve kaynaklarını belirlemek gereklidir. CBS'nin kalbi coğrafi veri tabanıdır. CBS'den beklenen faydanın elde edilebilmesi için, öncelikle doğru ve ihtiyacı karşılayacak bir coğrafi veri tabanına sahip olmak gereklidir. Veri tabanının oluşturulması ise, en çok zaman alan ve organizasyonlar için en çok maliyetli işlem adımıdır. Sayısal coğrafi bilgilerin toplanması, depolanması, işlenmesi, analizi ve sunulmasında kullanılan yazılım, donanım ve standartların gerek kurum, gerek ulusal, gerekse uluslararası düzeyde farklı olabilmesi, bu bilgilerin değişiminde ortak standart geliştirme ve kullanma ihtiyacım beraberinde getirmektedir. Bu çalışmada; uydu görüntüleri kullanılarak güncel bir coğrafi veri tabanı kurulması konusu incelenmiştir. Uygulama örneği olarak 1 : 250 000 ölçekli bir coğrafi veri tabam kurulmuştur. Kurulan CBS topolojik vektör veri yapısında olup, detaylar 10 ayrı detay sımfı altında toplanmıştır. Detay sözlüğü, detay öznitelik kodlama kataloguna (FACC, Feature Attribute Coding Catalog) uygun olarak belirlenmiştir. Çalışmada yazılım olarak ARC/INFO v. 7.2.1 CBS yazılımı, veri kaynağı olarak da aşağıdaki kaynaklar kullanılmıştır: 1 : 250 000 ölçekli harita (veri tabanının ölçeğini ve veri yoğunluğunu belirlemede) 1: 100 000 ölçekli topoğrafik harita (uydu görüntüsünden görülen detayları yorumlamada, uydu görüntüsünde görülemeyen bazı nokta detayları sayısallaştırmada ve detayların özniteliklerini toplamada) 1 0 m. çözünürlüklü SPOT pankromatik uydu görüntüsü (asıl veri kaynağı) Hazır sayısal veriler Bu çalışma; bir CBS oluşturmada kullanılabilecek veri kaynaklan, CBS oluşturmada izlenecek işlem adımları ve dikkate alınması gereken noktalar konusunda ışık tutmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Geographic information systems (GIS), in our digital and automated world, give opportunity to users to take more efficient and more accurate decisions, also it makes easy to produce and update maps. Because of the importance of time, cost and the accuracy of the data, one should determine the most appropriate data collection method and data source. The core of geographic information system is geographic database. In order to benefit from the opportunities of geographic information systems, first you should have accurate and well- designed geographic database. Meanwhile creating a geographic database is the most time- consuming and costly activity for an organization. Since the hardware, software and standards used for collecting, storing, processing, analyzing and presenting of digital geographic information differ at institutional, national and international level, it seems to be necessary to develop and use a common standard for exchanging this information. This study investigates creating a current geographic database by using satellite imagery. In the practice, 1:250 000 scale geographic database has been created. This database has topological vector data structure and the features have been organized and collected in 10 separate feature layer. Feature dictionary has been determined according to FACC (Feature Attribute Coding Catalog). In this study, ARC/INFO v. 7.2.1 GIS software and the following sources were used as the data source: 1 : 250 000 scale map (determines the scale of the database and the data density) 1: 100 000 scale topographic map (for interpreting the satellite image, for collecting some point features which can't be seen on the satellite image and collecting the attributes of the features) 10 m. resolution SPOT panchromatic satellite image (main data source) Produced digital data This study presents suggestions on the followings while creating a GIS; - data sources which can be used - on process steps which can be followed - the critical points which one should take into consideration