Radar uydu görüntüleri ile deniz yüzeyindeki petrol kirliliğinin tespit edilmesi ve analizi
Detection of oil spill on the sea surface using radar satellite images
- Tez No: 139701
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BÜLENT BAYRAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
- Anahtar Kelimeler: Sentetik açıklıklı radar, radar görüntü işleme, deniz yüzeyi üzerindeki yağ/petrol kirliliği. xı, Synthetic aperture radar, radar image processing, oil spill on the sea surface. xn
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
ÖZET Son 20-30 yıl içinde tecrübe edildiği gibi, deniz kazaları ve olayları sonucunda deniz yüzeyinde meydana gelen yağ atıkları açık deniz yüzeyi veya deniz kıyılarını içeren çok büyük alanlara yayılmakta ve bu da doğaya büyük zararlar vermektedir. Bu durumlarda deniz yüzeyinde oluşan yağ atıklarının erken safhalarda tespit edilmesi gereklidir. Optik uydu görüntüleriyle deniz kirliliğinin tespit edilemediği durumlar vardır ki bu durumlarda radar ile uzaktan algılama tekniklerinin kullanılması gereklidir. Bu tezde deniz yüzeyindeki yağ tabakalarının radar uydu görüntüleriyle tespit edilebilmesi için PCI EASI/PACE görüntü işleme programı ve RADARSAT görüntüleri kullanılmıştır. PCI görüntü işleme programı geniş sayısal görüntü işleme fonksiyonları sunmaktadır. Bu fonksiyonlar RADARSAT görüntülerinin işlenmesinde kullanılmıştır. RADARSAT görüntülerinin deniz yüzeyindeki petrol atıklarının tespit edilmesinde kullanılabilirliğini göstermek amacıyla yağ atığı olabileceği düşünülen bir bölge seçilmiş ve örnek RADARSAT görüntüleriyle çalışma yapılmıştır. Bu çalışmalarda ön-işleme, benek filtresi ve doku analizi gibi uzaktan algılama analiz teknikleri kullanılmıştır. Bu çalışmanın sonucu olarak, deniz yüzeyindeki petrol atıklarının radar görüntülerinin analiz edilmesiyle tespiti ve uyan amaçlı bir otomatik izleme sistemi önerilmiştir. Böyle bir system, olabilecek büyük deniz kirliliklerinin erken tespit edilmesi ve ilgili resmi ve özel kuruluşların uyarılmaları için bir çözüm olabilecektir. Bu sistemin erken uyarısıyla temizleme ve önleme çalışmaları gecikmeden yapılabilecek ve deniz çevresi daha büyük zararlardan korunmuş olacaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT As experienced in the last three decades, the oil spills from marine accidents or incidents on the sea surface covers vast areas of open ocean and/or coastlines, which causes incredible natural hazards. In these situations, it is necessary to detect the oil spills at early stages. There are certain times when optical satellite images are unsuitable for detecting of oil spill; it is in these cases where radar remote sensing is required to supplement other aerial observations. In this thesis PCI EASI/PACE image processing software and RADARSAT images were used to detect major oil spills on the surface of the sea using radar satellite images. PCI image processing software provides extensive digital image processing functions. These functions have been used to process and analyze the RADARSAT images. To show the feasibility of using RADARSAT images for the detection of oil spills, a region is chosen and several examples were studied. For this study, remote sensing analysis techniques such as pre processing, speckle filtering, and texture analysis, etc. In the conclusion of this study, an automatic monitoring for early detection and alarming system for detecting of oil spills on sea the surface with the analysis of radar images has been proposed. Such a system may be a solution to provide an early detection and notification of possible major sea pollution to related governmental and non-governmental organizations.. With an introduction of this kind of system's early warning, early cleaning efforts may be performed and marine environment may be protected from bigger hazards.