Fourier dönüşümü ile dijital görüntü işleme
Digital image processing with fourier transform
  1. Tez No: 139710
  2. Yazar: EBRU DİNÇSOY
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. COŞKUN GÜLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Görüntü işlemeJFourier dönüşümü^Ayrık Fourier Dönüşümü, Hızlı Fourier Dönüşümü, örnekleme. x, Image processing, Fourier transforms, Discrete Fourier transforms, Fast Fourier transforms, sampling XI
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Siyah-beyaz görüntü ya da basit görüntü,iki boyutlu ışık yoğunluk fonksiyonu f(x,y) ile ifade edilir.Burada x,y uzaysal koordinatlardır ve herhangi bir (x,y) noktasınnı / değeri görüntünün o noktadaki parlaklığı ile orantılıdır. f{x, y) 'nin görüntüsü anlamına gelen dijital görüntüjgörüntüdeki bir noktayı tanımlayan indekslerden ibaret satir ve sütunlardan oluşmuş bir matris olarak ifade edilebilir.Burada ki uygun matris elemanı değeri o noktanın parlaklık derecesini tanımlarjşlemlerde esas alınacak olan parlaklık derecesidir ve aynı resmi frekans verilerinde tanımlamak ta mümkündür. Fourier dönüşümü görüntüyü sinüs ve kosinüs bileşenlerine ayırmakta kullanılan önemli bir görüntü işleme aracıdır.Girdi görüntü uzaysal verilerde olduğunda dönüşümün çıkbsı,görüntünün Fourier ya da frekans verilerinde ki ifadesidir.Aynk görüntü verilerinde süreklinin tam tersi olarak Fourier dönüşümünün ayrık formu DFT vardn*.FFT ise DFT'nin hesaplamada daha başardı versiyonudur. Bu çalışmada,Bölüm2'de bir ve iki sürekli değişkenli durumda Fourier dönüşümleri gösterilmiştir. Bölüm3'te bu kavramlar aynk form için tanımlanmıştir. Bölüm4'te 2-D Fourier dönüşümünün baza önemli özellikleri gösterilmiştir.Bölüm5'te Aynk Fourier Dönüşümü'nü tamamlamak için gereken hesaplamaların sayısını indirmekte kullanılabilir bir FFT algoritması geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The term monochrome image or simply image,refers to a two-dimensional light intensity function f(x,y), where x and y denote spatial coordinates and the value of /at any point (x,y) is proportional to the brightness(or gray level) of the image at that point. A digital image is an image f{x,y) can be considered a matrix whose row and column indices identify a point in the image and the corresponding matrix element value identifies the gray level at that pointThe elements of such a digital image array are called image elements,picture elements or pixels. Only the brightness levels have been considered, but it is possible to represent the same picture in the frequency domain. The Fourier Transform is an important image processing tool which is used to decompose an image into its sine and cosine components. The output of the transformation represents the image in the Fourier or frequency domain, while the input image is the spatial domain equivalent.. For discrete image data, as opposed to continuous functions, there is a discrete version of the Fourier transform called the DFT. There is another more computationally efficient version of the DFT called the Fast Fourier Transform (FFT). The Fourier Transform is used in a wide range of applications, such as image analysis, image filtering, image reconstruction and image compression. In this study;section 2 introduces the Fourier transforms of one and two continuous variables,section 3 then expresses these concepts in discrete form,section 4 develops and illustrates several important properties of the 2-D Fourier transform,section 5 develops a fast Fourier transform algorithm, which can be used to reduce the number of calculations to a fraction of that required to implement the discrete Fourier transform by direct methods.