Bulanık matematiksel programlama
Fuzzy mathematical programming
- Tez No: 139711
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NURAN GÜZEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Bulanık kümeler, bulanık sayılar, bulanık lineer programlama, bulanık matematiksel programlama, lineer programlama. ıx, Fuzzy sets, fuzzy numbers, fuzzy lineer programming, fuzzy mathematical programming, lineer programming
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Matematik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
ÖZET Bu tezde; bulanık kümeler, bulanık sayılar ve bulanık matematiksel programlama konulan ele alınmıştır. İkinci bölümde, bulanık kümelerle ilgili temel kavram ve tanımlamalar incelenmiştir. Bazı bulanık küme özellikleri ile ilgili örnekler verilmiştir. Üçüncü bölümde, bulanık sayılarla ilgili temel tanımlar ve genel özellikler verilmiştir. Ayrıca bulanık sayılarda aritmetik işlemlerle ilgili örnekler verilmiştir. Dördüncü bölümde, bulanık matematiksel programlama konusu işlenmiştir. Genel olarak bulanık lineer programlama modelleri işlenmiştir ve bu modellerle ilgili Verdegay, Werners, Zimmermann ve Chanas' m yaklaşımlarına yer verilmiştir. Bu yaklaşımlarla ilgili ayrı ayrı örnekler verilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this thesis, fuzzy sets, fuzzy numbers and fuzzy mathematical programming were dealth with. In the section two, basic concepts and definitions concerning fuzzy sets were studied. Some examples concerning of fuzzy sets were given. In the section three, basic definitions and general features concerning fuzzy numbers were given. In addition, some examples in fuzzy numbers concerning arithmetic operation were given. In the section four, fuzzy mathematical programming is explained with fuzzy lineer programming models which are described according to Verdegay, Werners, Zimmermann and Chanas' s approaches individually with many given examples.