Doğrusal geri beslemeli ötelemeli yazıcı (LFSR) tabanlı şifreleme sistemlerine korelasyon saldırıları
Correlation attacks on linear feedback shift register based stream ciphers
- Tez No: 139709
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYLA ŞAYLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Matematik, Computer Engineering and Computer Science and Control, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Kriptoloji, dizi şifreleme, doğrusal geribeslemeli ötelemeli yazıcı, korelasyon saldırıları, zaman kontrollü üreteçler, kodlama teorisi, Cryptology, stream ciphers, linear feedback shift registers, correlation attacks, clock controlled generators, coding theory. VI
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
ÖZET Bilgi güvenliğinde gizliliğin hızlı bir şekilde sağlanması gerektiği bazı durumlarda, dizi şifreleme sistemleri kaçımlmazdır.Dizi şifreleme sistemleri arasında ise doğrusal geribeslemeli ötelemeli yazıcı (LFSR) tabanlı sistemler oldukça yaygın kullanılmaktadır. Bir LFSR çıktısı bazı güzel istatistiksel özelliklere sahip olsa da, tek başına kullanılamaz. Birkaç LFSR çıktısının bir arada kullanılması da kriptografik saldırılara karşı tamamen güvenli olduğu anlamına gelmez. Bu tezde, LFSR tabanlı şifreleme sistemlerine düzenlenen en yaygın saldın şekillerinden biri olan korelasyon saldırılarına göz atılmıştır. Saldırılar anlatılmadan önce saldırılarla ilgili temel bazı kavramlar sunulmuştur. Burada anlatılan saldırılar, LFSR tabanlı sistemlere yapılan korelasyon saldırılarının tümünü kapsamamaktadır. Bunun sebebi hem bu saldırıların adedinin çokluğu, hem de sürekli yeni saldırıların keşfedilmesidir. Diğer yandan, seçilen saldırılar hem bu tür saldırıların temelini kavratacak, hem de farklı bakış açılarını gösterecek şekilde seçilmeye çalışılmıştır. Sadece birleştirici fonksiyonlarla yapılan LFSR tabanlı sistemler değil, zaman kontrollü sistemlere de korelasyon saldırısı düzenlenebileceği bazı örneklerle gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Stream cipher is a must today in many applications where security has to be obtained in a fast way. Among the stream ciphers, linear feedback shift register based cryptosystems are commonly used. Despite some good statistical properties, an LFSR output cannot be used as a keystream generator alone. A few LFSRs combined together does not mean that the system is totally safe against cryptographic attacks. In this thesis, several examples of correlation attacks, one of most common types of attacks to LFSR based cryptosystems are examined. Before the explanation of the attacks, some fundamental concepts are given. The attacks presented here do not include all of the correlation attacks on LFSR based systems. This is because there are many of them and new ones appear frequently. However, the examples chosen try to reflect both the fundamentals of these attacks and different points of view. It is shown that not only LFSR based systems with a combining function but clock- controlled systems may also be prone to this kind of attacks.