Liman optimizayonunda kullanılan modeller ve Haydarpaşa liman örneği
Models used in port optimization and example of Haydarpaşa port
- Tez No: 139723
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ESİN ÇEVİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Optimizasyon, liman benzeşimi ve planlanması, bekleme kuyruğu teorisi, tıkanıklık, terminaller vııı, Optimization, harbor simulation and planning, queueing theory, congestion, terminals IX
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hidrolik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
ÖZET Ulaştırma, diğer bütün sektörlerle doğrudan etkileşim içinde olan bir sektördür. Bu yönüyle ulaştırma sektörü diğer sektörlerdeki gelişmeleri hızlandıran, yavaşlatan veya engelleyen sektör olma özelliğine de sahiptir. Ulaştırma sektörünün en önemli modlarından biri de deniz taşımacılığıdır. Deniz taşımacılığı büyük taşıma kapasitesi ve ucuzluğu nedeniyle doğru uygulandığında en uygun olandır ve dünya ticaret hacminde en büyük orana sahiptir. Türkiye yaklaşık 8333 km uzunluğundaki kıyı şeridiyle dış ticaretinin yaklaşık % 85'inin deniz yoluyla yapıldığı bir ülkedir. Liman taşıma zincirinin hayati bir bağlantısı olup, deniz ve karanın birleştiği noktadır. Liman, sadece taşıma fonksiyonu değil aynı zamanda üretim fonksiyonuna da sahiptir. Bu fonksiyonların sonucu olarak ulusal ekonomilerin gelişmesinde son derece büyük olduğu limanların en optimum şekilde boyutlandırılması ve işletilmesi zorunludur. Optimum liman boyutunun belirlenmesinde en önemli parametrelerden biri en uygun yanaşma yeri sayısının bulunmasıdır. En uygun yanaşma yeri sayısı, en uygun liman büyüklüğünü ve dolayısıyla en ekonomik yük taşımasını belirleyecektir. Bu çalışmada, liman optimizasyonu ile ilgili parametreler tartışılarak optimum liman boyutu elde etmek için kullanılan modeller irdelenmiştir. Bunlar liman simülasyon modelleri ve kuyruk analizidir. Ayrıca Haydarpaşa Limanı konteyner terminaline ait 2002 yılı trafik verileriyle Kuyruk Analizi yöntemi uygulanmış ve limanda çeşitli ortalama bekleme sürelerini sağlayacak yanaşma yeri sayıları çizelge ve grafik olarak verilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Transportation sector is the sector which has a direct relation with the other all sectors. This sector also has the characteristic which accelerates or decelerates or blocks the developmants of others. One of the important modes of transportation sector is sea transportation. Marine transportation is the cheapest one due to a huge dimension of transportation capasity when applied truly and also it has the biggest volume in the world trade. Turkey has 8333 km cost line and % 85 of its international trade volume is done by sea transportation. Seaport which is a connection point of sea and land is very important milestone of transportation chain. It has not only the transportation function but also production one. As a result of these functions, ports are very important on the development of national economy. Since the seaport has a great dimension of invsetment of construction it must be planned and operated in an optimum way. One of the important parameters to determine the optimum seaport dimension is to find a suitable number of berth. The most suitable number of berth determines the most suitable seaport area and hence the most economic transportation. In this study, the parameters relatad to seaport optimization and the models to determine optimum seaport size were discussed. This are liman simulation models and Queing Analysis. In addition, Queing Analysis Method about traffic data of 2002 has been applied for Haydarpaşa Port container terminal and number of berths to ensure various avarage waiting times in the port are shown on a table and a graph.