Boğaziçi Köprüsü gişe sahasındaki trafik akımlarının gözlenen özellikleri
Observed features of traffic flows in toll plaza of the Bosphoros Bridge
- Tez No: 139724
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İSMAİL ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Boğaziçi Köprüsü, karayolu trafik akımı, kuyruklarıma, ücret toplama, gişe sahalan. xıı, Bosphorus Bridge, highway traffic flow, queueing, toll collection, toll plaza. xm
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ulaştırma Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
ÖZET Yolların bakım ve onanını için gerekli fonu sağlamak üzere gişelerden ücret alınması uygulamasına 18. yüzyılda başlanmış ve bu konuda pek çok gelişme kaydedilmiştir. Yapılan çalışmalar, sahalarda oluşan kuyruklanmayı ve gecikmeyi azaltmak amacıyla, gişe sahalarının işletimi ve geometrik tasannu ile ilgilidir. Bu çalışmalar maddi ve psikolojik kayıplan en aza indirmeyi hedeflemektedir. Örneğin günümüz teknolojisi ile artık sürücüler, taşıtlarında bulunan bir donanım sayesinde, geçiş sırasında taşıtı durdurmadan elektronik olarak ücret ödeyebilmektedir. Bu tür gelişmiş teknoloji kullanımının gişe sahalanndaki bekleme gecikmelerini önemli ölçüde azalttığı kanıtlanmıştır. Bu çalışmada, gişe sahalanndaki trafik ve kuyruklarıma özellikleri çeşitli parametreler (örneğin hizmet süresi, kuyruklarıma bölgesinin boyutlan, vd.) dikkate alınarak incelenmiştir. Yapılmış bir çok çalışmadan yararlanarak gişe sahası tasannu ölçütleri belirlenmiştir. Bunun ardından İstanbul Boğaziçi Köprüsü' ndeki trafik ve kuyruklarıma özellikleri ve bunlann gişe sahası performansı üzerindeki etkileri incelenmiştir. Günde yaklaşık ortalama 94.000 taşıta hizmet vermekte olan Boğaziçi Köprüsünün gişe sahasında oluşan bekleme, kuyruk, sıkışıklık gibi sorunlar, sahanın verimli kullanılıp kullanılmadığı sorununu gündeme getirmektedir. Bu çalışma, konuyla ilgili önceden yapılmış uygulamalan gözönünde tutarak Boğaziçi Köprüsü gişe sahasının verimlilik açısından incelenmesi amacıyla hazırlanmıştır. Gişe sahasının geometrik ve işletme özelliklerinden faydalanarak bir durum tesbiti yapılmış ve bazı iyileştirme önerilerinde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Toll plazas were first utilized in 18th century to establish necessary funding for constructing and maintaining the roads. Studies that have been conducted in this area are dealt with reducing the lengths of queues and consequent delays in the plaza region through better management and geometric design. These studies have the aim of minimizing physical and psychological losses. For example, with the help of advanced technologies, drivers can pay the toll with the help of an electronic device. This improvement is proved to have positive effects on the total delay. In this thesis, the characteristics of traffic flow and queues in the plaza area were examined under the effects of different parameters (such as service times, the size of the queueing area etc.). In particular, the characteristics of traffic and queueing at the toll plaza of Istanbul Bosphorus Bridge and their effects on the overall performance of the toll plaza were analyzed. The issues like waiting time, queueing and congestion at the toll plaza of Istanbul Bosphorus Bridge, which serves nearly 94.000 vehicles (customers) per day, should be questioned in connection with operational efficiency. This research is aimed to analyze the efficiency of the Bridge's toll plaza under the light of previous applications. Analyzing the effectiveness of geometric and management features of toll plaza and examining the cause of problems like delay, queueing and congestion are within the scope of this research. With the help of geometric and operational features of the concerned toll plaza, we analyzed the current state and make some suggestions for amelioration.