Karadeniz bölgesindeki nehirlerin hidrolik enerji potansiyellerinin tespiti ve uygun türbin tipi seçimi
Determining the hydrolic potential of the rivers in the Black Sea region and selecting the suitable turbine type
  1. Tez No: 139738
  2. Yazar: HASAN EVREN SEVİMLİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZEHRA YUMURTACI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Hidrolik enerji, Karadeniz Bölgesi, Hidroenerji Potansiyeli, Debi Hesabı, Türbin Seçimi vi, Hydrolic energy, Blacksea Region, Hydrolic Energy Potential, Calculation of Flow Quantity, Turbine Type. vii
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Enerji Makineleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 311
Özet
ÖZET Günümüzde artan nüfus ve gelişen teknoloji ile birlikte, günlük hayatın devamlılığını sağlamak için gerek duyulan enerji ihtiyacı hızla artmaktadır. Ancak tükenen yakıtlar dünyamızı enerji dar boğazına sürüklerken, enerji kaynaklarının çevre üzerinde oluşturduğu olumsuz etkiler, bu tür kaynaklardan mümkün mertebede uzak durulmasına neden olmaktadır. Hidrolik enerji dünya üzerinde yenilenebilir enerji türlerinin en yaygını olmakla beraber, çevre üzerinde oluşturduğu olumlu etkilerde göz ardı edilmemelidir. Ülkemizde gerek iklim, gerekse coğrafî konum bakımından Karadeniz bölgesi büyük bir hidrolik potansiyele sahiptir. Bu nedenle çalışmamın ana konusu Batı Karadeniz, Orta Karadeniz ve Doğu Karadeniz Bölgesinde 60 akım gözlem istasyonunda ölçülen debi değerlerini inceleyerek hidroenerji potansiyelinin yemden değerlendirilmesidir. Önce akım gözlem istasyonlarındaki debi değerleri düzenlenerek, kümülatif frekans tabloları oluşturuldu ve debi-değişim eğrileri çizilmiştir. Bu noktalara ait nehir-boy kesit profilleri de çizilerek bu noktalarda teorik olarak HE S kurulması planlanmış ve gerekli kabuller yapılarak elde edilebilecek güç, enerji belirlenmiştir. Çalışmalar sonuçlar kısmında irdelenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In today's conditions, requirement of energy which supplies continuity of life in the world gets higher, because of the increasing population and developing technology. On the other hand, because lack of fuel leads short of energy in our world, its negative impact on the environment causes to escape these kind of sources. Hydrolic energy is the most well known renovable energy kind in the world. Besides that, it does not have negative influences on the environment. In our country, Blacksea Region has the biggest hydrolic potential according to climate and geographical location. For this reason, the main topic of this thesis is critisizm of the hydroenergy potential with examining the measurement of flow quantities in 60 flow observation stations in West Blacksea, Middle Blacksea, and East Blacksea Regions. Firstly, cumulative frequency tables are formed and flow quantity - changing curves are drawn by arranging flow quantity values. Also, it is planned to build hydroenergy plants by drawing river - length profiles, theoretically, then power ami energy that can be obtained are determined by making necessary assumptions. All works are examined in the result section.