Otomotiv endüstrisinde yaşanan korozyon problemleri, alınan önlemler ve bu konuda geliştirilen çevre ve insan sağlığına duyarlı yeni sistemler
The Corrosion problems that occur in automotive industry, preventive precautions and new system related to the human health and environment
- Tez No: 139737
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞEGÜL AKDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Korozyon, dinamik korozyon programı, fosfatlama, katodik daldırma boya, izolasyon teknikleri. vııı, Corrosion, dynamic corrosion program, phosphatising, cathodic deep dying, isolation techniques. IX
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İmal Usulleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 176
Özet
ÖZET Hayatımızın her alanında ve endüstrinin her dalında karşımıza çıkan en büyük problem olan korozyon, devamlı gelişme ve rekabet içinde olan otomotiv sektörünün de her dalında mücadelenin en çetin olduğu bir araştırma ve geliştirme konusu olmuştur. Firmaların kendi aralarında yaşanan rekabet ve pazar payı kapma savaşında müşterilerine sundukları en önemli garantinin ömür olduğunun bilinciyle, ömür için verilen bu garanti sürelerinin maksimum seviyeye çekebilmek için yapılan korozyonu önleme çalışmalarının dayandığı temel, insan sağlığı ve çevre koruma faktörlerini de göz ardı etmeden, yeni ve gelişen teknolojilerin kullanılması ve her coğrafyadaki iklim koşullan için araç üretilebilmesidir. Bu çalışmada, öncelikle otomotiv endüstrisinde görülen korozyon türlerinden kısaca bahsedildikten sonra, korozyon prosesi akış planı ve korozyona karşı korunma konsepti anlatılmıştır. Çalışmanın en geniş bölümünü, otobüs üretiminde, korozyon test aracı olarak belirlenen araca uygulanan dinamik korozyon programı, yapılan testler ve öneriler kapsamaktadır. Görsel olarak işlenen bu bölümden sonra, yüzey işlem ve katodik daldırma boya teknolojilerinin işleyişi, tesis özellikleri ve gelişimi hakkında bilgiler verilmiştir. En son olarak da korozyonu önleme amaçlı yapılan çalışmalar için çevre koruma faktörü göz önünde bulundurularak geliştirilen sistemler ele alınmıştır. Dinamik korozyon testine tabi tutulan test aracında meydana gelen ve normal şartlarda karşılaşılmayacak boyutlarda olan korozyon problemleri, üretilen araçlarda korozyon meydana gelebilecek bölgelerin belirlenmesine ve gerekli önlemlerin alınmasına imkan sağlamaktadır, özellikle son zamanlarda gelişen izolasyon teknikleri, fosfatlama gibi yüzey hazırlama ve katodik daldırma boya gibi yüzey kaplama teknikleri ile tekniklerin işleyişine imkan sağlayabilecek koruma konseptleri dahilinde yer alan konstrüktif uygulamalar sayesinde, üretilen araçların tüm yüzeylerinde, korozyon problemlerine karşı başarılı sonuçlar elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In every part of our life and in every division of the industry, corrosion has been the vital problem. It becomes a subject at research and progress in the sector of automotive. Based on the knowledge that the lifetime is the most important insurance that is given to the customers by the firms have competition, the prevention of corrosion occurs depending on the environmental protection factors and the utilisation of new technology. It should be given the necessary importance to the human health and the production of vehicle should be accorded to the changes of climate. On this study, firstly the types of corrosion in the automotive industry has been investigated and then the data of corrosion process and the protection concepts of corrosion have been given. Mostly the dynamic corrosion program and tests that have been applied to the test vehicle took place. And then the process of surface cathodic deep dying and the development of establishment have been mentioned. Lastly, the systems for the prevention of the corrosion with the environmental protection factor were determined. The usage of test vehicle met with all the corrosion problems that normally do not happen, the region of corrosion can be easily determined and all the preventive precautions can be taken before corrosion occurs. Nowadays the advanced isolation techniques such as the phosphatising, the surface process, the cathodic deep dying, the coating of surface and the other protection concepts that realise the techniques to continue by the constructive application, the successful results on the surfaces of the vehicles have been taken.