Dizel motorlarındaki elektronik yakıt püskürtme sistemleri
Electronic fuel injection system of diesel engines
  1. Tez No: 139744
  2. Yazar: ALİ MURAT DEMİRAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ORHAN DENİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Birleşik enjektör sistemi, birleşik pompa sistemi, sensorlar, elektronik kontrol üniteleri, veri transferi vn, Unit injector system, unit pump system, sensors, electronic control units, data transmission. viu
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Enerji Makineleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
ÖZET Diesel Motorlarındaki yakıt püskürtme sistemleri hakkında özet bir bilgi verilmiş ve son yıllarda uygulanmaya başlanan elektronik yakıt püskürtme sistemleri detaylı bir şekilde incelenmiştir. Birleşik enjektör ve birleşik pompa sistemleri araştırılmış, bu sistemlerde kullanılan enjektör ve enjektör ağızlan, pompalar, filitreler, yakıt depoları, yakıt iletim hatları, solenoid valfler, sensorlar, elektronik kontrol üniteleri, elektronik sistemler arasındaki veri transferi güncel uygulamalar ve şekiller ile gösterilmiştir. Püskürtülen yakıt miktarının doğru bir şekilde ayarlanabilmesi için motor ve aracın diğer kısımlarına yerleştirilen sensorlardan alman sinyaller ile çalışan ve ana kısım olarak elektronik kontrol ünitesinden oluşan, elektronik kontrol sisteminin çalışma prensibi açıklanmıştır. CAN şebeke sisteminin kullanılmasıyla ve sensorlardan alman her sinyalin ekran üzerinde görüntülenmesi ile gelişen diesel motorlarındaki yakıt püskürtme sistemi incelenmiş ve diğer sistemlere göre avantajları belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The information of fuel injection systems as a summary was given and electronic fuel injection systems that have been using in last years, were examined more detailed. Unit injector and unit pump systems were investigated, injectors, injector nozzles, pumps, filters, fuel tanks, fuel transmission lines, sensors, electronic control units which are used in these systems and data transmission between electronic systems, were shown via figures and today's applications. For correct adjustment of injected fuel quantity, operating concept of electronic control system which contains electronic control unit as main part and works by signals coming from sensors that are located on motor and other parts of the vehicle, was explained. Developed fuel injection system of diesel engines by using controller area network and showing all the signals coming from sensor on screen, were investigated and defined the advantages of them according to other systems.