LPG tankı et kalınlığı hesabı ve maliyet analizi
The Wall Thicness calculation of LPG tank and the cost analysis
  1. Tez No: 139743
  2. Yazar: HAKAN ÇOBANOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RECEP ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: LPG, basmçlı kap, et kalınlığı, maliyet hesabı vııı, LPG, pressure vessel, wall thickness, cost calculation IX
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Enerji Makineleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
ÖZET Dünyadaki LPG tüketim oranı her geçen yıl artmaktadır. Türkiye'de bu artış oranı 2000 yılma kadar dünyadaki artış oranının çok üzerinde seyretmiş ancak 2001 yılı itibariyle yaşanan ekonomik kriz neticesinde bu artış sadece küçük sanayi ve konut segmentlerinde yaşanmıştır. Buna neden olarak büyük sanayi kuruluşlarının, LPG fiyatlarına eklenen yüksek vergilerden ötürü, alternatif yakıtları tercih etmelerinden bahsedebiliriz. Bu çalışmada ülkemizde giderek önem kazanan ve satışı artan konut, küçük ve büyük endüstri segmentlerinde LPG'nin depolanması amacıyla kullanılan basmçlı kapların üretimindeki et kalınlığı ve maliyet hesabı, Alman AD.Merkblaetter (Arbeitsgemeinschaft Druckbehaelter) standardına göre incelenmiştir. İlk olarak, silindirik kısmının dış çapı 1000 mm ve uzunluğu 1800 mm olan korbbogen tipindeki 1750 lt'lik LPG tankının 17,2 bar dizayn basmcı ve 26 bar test basmcındaki et kalınlığı hesaplanmıştır. Bu et kalınlığı hesabı baz alınarak 22, 35, 50, 70, 1 15 ve 180 m3'lük silindirik ve küresel LPG tanklarının et kalınlığı hesabı yapılmıştır. Tank hacmi ve şeklinin belirlenmesindeki kriterlerde göz önünde bulundurularak farklı hacim ve şekillerdeki tankların maliyet farklılıkları üzerinde durulmuştur Sonuç olarak, tüketim miktarı, saha şartları ve maliyet hesaplarındaki parametrelere bağlı olarak en uygun tank hacmi ve şeklinin belirlenmesi hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Every passing year, the rate of world's LPG consumption increases. In Turkey, this rate of increase is much more than the world's consumption rate till 2000, but as a result of economic crisis, this increase is just seen at the small industry and domestic segments after 2000. The reason of this, is that the big industry firms prefer alternative fuel as a result of high tax in LPG prices. In this study, the wall thickness and cost of the LPG storage tanks are calculated according to the German AD.Merkblaetter standart, which are used at domestic, small and big industrial segments for the purpose of LPG storage. First of all, wall thickness of korbbogen type 1750 It. LPG tank, which is at 17,2 bar design and 26 bar test pressure is calculated. The cylindrical part's length of this LPG tank is 1800 mm and the outer diameter is 1000 mm. Based on this wall thickness calculation, the wall thickness of 22, 35, 50, 70, 115 and 180 m3 cylindrical and spherical LPG tanks are calculated. By taking the criteria in to consideration that are used in determining the tank capacity and form of the LPG tanks, it is dwelled upon the differences of cost for LPG tanks which have different capacity and form. Consequently, it is aimed to choose the most suitable tank capacity and form, with the constraint of the field condition and the consumption quantity, related with the parameters of cost.