Beyoğlu Ahududu Sokağı ve sokakta yer alan 31 no'lu Arapoğlu evinin korunması için öneriler
Conservation proposals for Arapoğlu residence in Beyoğlu and Ahududu street on which the buildings stands
- Tez No: 139745
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CENGİZ CAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Beyoğlu, Ahududu Sokağı, 19. yüzyıl, Sivil mimarlık, İstanbul, Beyoğlu, Ahududu sokağı, 19th century, civilian architecture, Istanbul
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Restorasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 229
Özet
Bu tezin amacı, Beyoğlu'nun günümüzde en canlı noktası olan istiklal Caddesi'ni dik kesen Ahududu (Sadri Alışık) Sokağı ve sokaktaki bir 19, yy. konutu olan Arapoğlu Evi'nin korunmasıyla ilgili koruma önerileri geliştirmektir. Giriş bölümünde, çalışma kapsamı, izlenen yöntem ve elde edilen bulgular hakkında bilgiler verilmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde; Beyoğlu semtinin tarih boyunca geçirdiği evrelere ve sosyal açıdan doruk noktasını ulaştığı 19. yüzyıldaki yaşam tarzı ver önemli spsyal olaylarına değinilmiştir. Semtin mimari oluşumunda Osmanlı İmpatatörluğu'hun içinde bulunduğu batılılaşma hareketi ve başkentte artan nüfusun etkileri irdelenmeye çalışılmıştır. Daha sonraki bölümde; Ahududu Sokağı ile ilgili toplanan bilgiler değerlendirilip, sokağın günümüzdeki durumu İle ilgili analiz çalışmaları yapılmıştır. Sokağın 1/200 silueti çıkarılarak cephelerin mimari rehabilitasyonu için Öneriler getirilmiştir. Sokağın mimari zenginliğinin yitip gitmemesi, mevcut yapıların yeniden değerlendirilmesi için nasıl bir yöntem izlenmesi gerektiği tartışılmıştır. Ahududu Sokağı 31 numarada yer alan Arapoğlu Evi, 19. yüzyılın ilk yarısında inşa edilmiş olmalıdır. Yapı, günümüzde herhangi bir onarımdan geçmediği için oldukça yıpranmış ve bakımsız durumdadır. Hem planlama, hem de dekorasyon özellikleri açısından yapıldığı dönemin mimari anlayışına ışık tutan Arapoğlu Evi'ni daha iyi tarayabilmek amacıyla, bilimsel ölçme ve belgeleme yöntemleri kullanılarak hazırlanan mevcut durum analizi tezin dördüncü bölümünde yer alır. Beşinci bölümde, yapının mevcut durumunun yorumlanması sonüciü hazırlanan restitüsyon projesi yer alır. Restitüsyon projesi, Arapoğlu Evi ile aynı dönemde Beyoğlu'nda inşa edilmiş yapıların incelenmesi ve eski ev ve sokak sakMerinin anlattıkları çerçevesinde hazırlanmıştır. Bu bölütnün arkasından, yapı için yeni bir işlev önerilmiş ve restorasyon projesi hazırlanmıştır. Yaprya olabildiğince az müdahale edilmesi öngörülmüştür. Arapoğlu Evi, 19. yy.'ın sivil mimarlığına Örnek oluşturan önemli bir yapıdır. Döneminin mimari Mmüğinin üç boyutlu olarak gelecek nesillere aktarılması için koruninası gereklidir. Ahududu Sokağı'nda bu ve bundan sonra yapılacak benzer çalışmalar, semtin sosyal ve kültürel anlamda canlanmasına katkıda bulunacaktır.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to develop a conservation proposal for the mid 19th century building, the Arapoğlu Residence in Beyoğlu and Ahududu Street, on which the building stands. In the introduction part, the scope of work, methodology and the gained information are introduced. The European life style and the increasing population in teh capital city were the main reasons that influenced the development of architecture in Beyoğlu. Following this part, third part includes the detailed information and the general analysis of the street, Ahududu (Sadri Alışık) on which the building stands. The Arapoğlu Residence is a very good example of the civil architecuture in 19th century in Beyoğlu, both with its decoration style, its construction technique and also its planning. The building is in need of urgent restoration because of the serious decays that have continued since years. Although it is today in a poor state of repair, no major alterations have been made to the interior or facade of the building since it was built. Therefore, the building may be taken as fortunate. It still has many original details from the time it was first constructed. The analyse of the present condition of the building, with the help of scientific investigations and documentaries is mentioned in the fourth section. In the following section, the reconstruction project has been developed with the concern of the least intervention. The general information about Arapoğlu Residence was obtained from the past dewellers of the residence and the street. The similar civil architecuture examples from the same period and the same area were also taken in comparison to develop ideas about the lost elements of the building. The Arapoğlu residence is a unique example with its significant architectural elements from 19th century. It is out of question that it has to be preserved. The restoration of this building will certainly bring positive social and cultural changes to Ahududu Street and Beyoğlu, as well.