Mimari tasarımda bilgisayar rolünün araştırılması: Dekonstrüktif yapı örneği
Role of computer in architectural design: Deconstructivist building
- Tez No: 139746
- Danışmanlar: PROF. DR. NECATİ İNCEOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Bilgisayar teknolojileri, tasarım, CAD, dekonstrüktif yapı. vıu, Computer technologies, design, CAD, deconstructivist building IX
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bilgisayar Ortamında Mimarlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
ÖZET Gelişen bilişim teknolojileri her alanda olduğu gibi mimarlıkta da etkilerini göstermektedir. Bilgisayar odaklı çalışma sistemleri gelişmekte, buna bağlı olarak çalışma yöntemleri ve medyası değişmektedir. Bu değişime bağlı olarak tasarımlar da değişmektedir. Eskiden yapılması zor ya da olanaksız gibi gözüken mimari formlar, malzeme kullanımları, strüktürler bugün bilgisayar teknolojileri sayesinde inşa edilebilir hale gelmiştir. Bilgisayar“ütopya”nm sınırlarını daraltmıştır. Bugünün mimarlığı 100 sene öncesinden farklıdır, geleceğin mimarlığı da bugünkünden farklı olacaktır, bu da büyük ölçüde bilgisayar teknolojileri sayesinde olacaktır. Bu çalışmada bilgisayar teknolojilerinin mimarlığa olan etkileri, uygulama projesi çizimlerinin bilgisayarda yapılmasının ötesinde incelenmiştir. Birinci bölümde mimarlığın hizmetine sunulan yeni bilgisayar donanımları, yeni yazılımlar ve çalışma yöntemleri araştırılmış ikinci bölümde ise bu yöntemleri tasarım süreçlerinde kullanan mimarların dekonstrüktif yapılan örnek olarak incelenmiştir. Dekonstrüktif yapılar, kavramsal yönlerinin kuvvetli olması, tasarlanması ve uygulanması zor formları nedeniyle örnek olarak seçilmiştir. Örnekler incelendiğinde tezde adı geçen mimarların çoğunun çizgisindeki farklılaşma gözlemlenmiştir. Dekonstrüktivizm felsefesini tasarımlarıyla yapılaştırmaya çalışan mimarlar için bilgisayar bu zor çalışmanın anahtarı konumundadır. Dekonstrüktif anlayışın temel ilkeleri olan parçala - yorumla - birleştir ve katmanlarla çalışma biçimi, bilgisayarın çalışma biçimine yatkındır. Analog olarak yapması zor ve uzun zaman alabilecek bir takım varyasyonları ve tasarım alternatiflerini oluşturmak bilgisayar ile kolaylaşmıştır. CAD programlarının temelini oluşturan katmanlarla çalışma yöntemi, dekonstrüktif anlayışla örtüşmüş bu da bilgisayarı bu stilde yapı üreten mimarlar için vazgeçilmez kılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The impact of developing computer technologies on architecture is considerable. As computer based systems develop, they change the architectural media and affect design styles. Complex forms and material applications can be designed and built easily by the help of contemporary information technologies, which make architecture different than ever before. This thesis studies the effects of computer technologies on architecture. Architectural software and working methods are examined along with the computer hardware, and selected deconstructivist buildings provide the case studies. The reason for choosing deconstructivist buildings as case studies is their conceptual orientation, complex forms and designs. Troughout the cases, one can observe differences between the approaches of selected architects. For the architects who strive to materialize the philosophy of deconstruction with their designs, computers provide the key to this difficult enterprise. The method of deconstruction - evaluation - reconstruction and working with layers that form the basis of deconstructivist thinking is also appropriate to the logic of working with computers. Design solutions which would otherwise necessitate a time-consuming and complex process, can easily be produced with the aid of computers. Working with layers which provide the basis of CAD programs has coincided with the deconstructivist approach, making computers inevitable for architects building in this style.