Mimarlık eğitiminde bir uzman sistem modeli olarak Mimar Sinan camileri uzman sistemi
Expert system in architectural education: The expert system of Sinan mosques
  1. Tez No: 139747
  2. Yazar: TUĞRUL YAZAR
  3. Danışmanlar: ÖĞR. GÖR. BİRGÜL ÇOLAKOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Mimarlık eğitimi, uzman sistemler, mimar Sinan, cami mimarisi, bulanık mantık. xıı, Architectural education, expert systems, architect Sinan, mosque architecture, fuzzy logic. xm
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bilgisayar Ortamında Sanat ve Tasarım Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 164
Özet
ÖZET Mimarlık eğitiminde bilgisayar destekli uzman sistemlerin kullanım olanağının araştırıldığı bu çalışma, bir örnek uzman sistem modelinin kurgulanması yoluyla bu olanağın somut bir örneği üzerinde deneyler yapmayı mümkün kılmaktadır. Söz konusu uzman sistem modeli Mimar Sinan camileri üzerine odaklanmıştır ve tarihsel verileri yorumlama ve veriler arasındaki bağlantıları biçimlere dönüştürme yeteneklerinin yanında, mümkün olduğunca esnek bir yapıda kurgulanarak, değişimlere ve eklemelere uygun bir sistem modeli olarak tasarlanmıştır. Mimar Sinan, çalışmalarının dönemler halinde incelendiği araştırmalarda, belirli bir süreç içerisinde sürekli denemeler bir tasarımcı olarak tanımlanmaktadır. Uzman sistem modelinin önemli ilkelerinden birisi, bu sürecin tanımlanmasıdır. Ayrıca, sistem, sadece Sinan camileri konusunda biçimsel bir kurgu olmaktan çıkarak, zaman ve gelişim olgularını içeren bir yapıda tasarlanmıştır. Sistemin ikinci önemli özelliği olan esneklik ilkesi, yeni veri ve formül girişlerini mümkün kılarak, bilimsel yorumların bir arada değerlendirildiği ve raslantısallığm değil, bilimsel yöntemlerin egemen olduğu sistemi, sadece Sinan uzman sistemi için değil, tüm mimarî uzman sistemler için bir örnek haline getirmektedir. Kurgunun tasarlanması gereken diğer bir bileşeni olan arayüzü, kullanıcı seviyesine göre değişebilen bir kurguyu destekleyerek esneklik ilkesiyle uyum sağlamıştır. Sistem ile kullanıcı etkileşiminde, bir cami modeli yapılarak, genelden özele doğru gittikçe detaylara inen bir yöntem benimsenmiştir. Bilgisayar mühendislerinin ve tüm mimarlık disiplinlerinin ortak çalışmaları ile sistem, pek çok yönde geliştirilebilir ve farklı işlevler kazanabilir. Mimarlık tarihi, mimarî tasarım, statik ve inşaat mühendisliği, şehircilik, restorasyon ve arkeoloji disiplinleri, bu sistem için gerekli uzman desteğinin kaynaklandır. Bilgisayar ortamında mimarlığın amaçlarından birisi, bu uzman kaynakların hızlı değişim ve gelişimlere önayak olmalarını sağlamak üzere, disiplinler arası çalışmaya uygun“bilgi mühendisleri”ni mimarlık alanından yetiştirmektir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The aim of the project is to develop a program that will be used as an educational tool for architecture students. The program will function as an expert system that is specially focused on Sinan' s mosques. The model expert system has not only the abilities on interpretation of the historical data and converting them into shapes, but also has a flexible structure as it is possible to add and change the data without changing the system itself. In most researches that describes Sinan's design theory in particular periods, he is desricbed as self-developing designer. This theory is one of the basic and important idea for a such expert system. With this idea, the system can not only uses shapes and data, but also calculates and interprets time and change. Second basic idea in the system is flexibility that makes the system an example for all architectural expert systems as makes it possible to add or change the database. The interface is another flexible part of the system. The structure of the interface includes detail levels that increases or decreases with the knowledge level of the user. This system can improve with an interdisciplinary work by computer engineers and architects. Architectural history, design, structural engineering, urban planning, restoration and archeology are the disciplines that stand as data sources for this kind of systems. Finally, the role of the computer aided design is supporting this expert sources and making this knowledge more useful by educating the“knowlege engineers”.