Sinemadaki görselleştirme tekniklerinin mimari animasyonda kullanımı
Using cinemotographic visualization technics in architectural animation
  1. Tez No: 139748
  2. Yazar: NÜKHET ZEYDANLI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OĞUZHAN ÖZCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Animasyon, duygu, sinematik dil, mimari görselleştirme. vu, Animation, feeling, cinematography, architectural visualization. vni
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bilgisayar Ortamında Mimarlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
ÖZET Mimarlığın görselleştirmesinde eskiz, ortografik çizimler, maket ve perspektif gibi yöntemler kullanılmaktadır. Bilgisayar teknolojisinin mimaride kullanılmaya başlanmasıyla beraber animasyon da önemli bir sunuş yöntemi olarak ortaya çıkmıştır. Bütün bu yöntemler fikirleri anlatmak, projeleri algılatabilmek ve en önemlisi karşımızdaki insanı etkilemek için uygulanıyor. Mimari animasyon çeşitli bilgisayar tekniklerini kullanmaya başlamıştır. Bu teknikler sadece projenin sunulmasına yönelik, projenin asıl hissettirmek istediği duygudan uzak yöntemlerdi. Duygu kavramı ile beraber etkileme ve duygu sanatı olan sinemanın mimaride kullanılıp kullanılamayacağı sorusu ortaya çıkmıştır. Bu araştırmada öncelikle, mimarideki anlatım dilinde mekanın nasıl ifade edildiği ve hangi duyguların hissettirildiği ortaya konulmaya çalışılmıştır. Bu duygu yükünün sinematik dildeki anlatımı ve kullanılan teknikler araştırılmıştır. Daha sonra Sinema ve Mimarlık ile ilgili yayınlanmış yayınlardan yararlanarak belirlediğimiz filmleri inceledik ve belli teknikler ortaya konuldu. Sonuç olarak da bu tekniklerin mimari animasyonda yöntem olarak kullanılabileceği ortaya konulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In architectural visualization, methods like sketch, orthographic drawings, model and perspective are used. Animation as a presentation method appeared with the use of computer technologies in architecture. All these methods are used to express the ideas, make the projects more perceptable and the most important of all is to impress the people that the presentation is made. Architectural animation uses various computer technics. These are only used for presenting the projects without the feeling. The use of cinema as an art of impression and feeling in architectual presentation was in question. In the first part of the research, how space and feelings are expressed in architecture was the question. With the same approach, the expression and the technics used in cinematography are searched. And a list of films are studied which are achived from the cinema and architecture publishings. As a result of the research these technics are proposed to be used as a method for architectural animation.