Yüksek yapılarda kullanılan teknolojiler: Mimari-yapım-bilişim teknolojileri ilişkileri
Technologies for high-rise buildings: Relationship between architecture-construction and information technologies
- Tez No: 139749
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT SOYGENİŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Bilişim teknolojileri, yapım teknolojileri, yüksek yapı, gökdelen, güvenlik. vıı, Information technologies, construction technologies, high-rise building, skyscraper, security. Vlll
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bilgisayar Ortamında Mimarlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
ÖZET Türkiye' de yüksek yapılar 1950' lerden beri yapılıyor olmasına karşın son on yılda özellikle de İstanbul' da yapılan uygulamalardan sonra günümüz mimarisi açısından büyük bir önem kazanmaya başlamıştır. Yüksek yapılar gerek karşıt gerekse yandaş fikirlerle birçok tartışmalara konu olmuş ve Türkiye' de mevcut bina tipolojisi içinde hak ettiği yeri geç de olsa almıştır. Öyle veya böyle şimdi insanlar daha çok 'yüksek yapılar' dan bahsetmekteler ve de tasarım ilkelerinden taşıyıcısına, çevreyle olan ilişkilerinden içinde kullanılan güvenlik önlemlerine kadar her türlü alt başlıkla ilgilenmekteler. Yüksek yapılarla ilgili yapılan onlarca araştırma ve çalışmaya karşın, bu binalarla ilgili bilgileri toplu bir şekilde içine alan herhangi bir yayının olmadığı, özellikle de son yıllarda ülkemizde yapılan yüksek yapıların da gerek mimari gerekse yapım ve bilişim teknolojileri açısından toplu olarak irdelenmediği göz önüne alınarak bu çalışma yapılmıştır. Bu çalışmanın ilk bölümünde 'yüksek yapı' tanımı yapılmış ve yüksek yapılan ortaya çıkaran sebepler sadece ülke bazında değil genel anlamda ortaya konulmuştur. İkinci bölümde, yüksek yapıların dünyada ve Türkiye' de ortaya çıkış sebepleri ve gelişimleri irdelenmiştir. Üçüncü bölümde ise, yüksek yapılarda kullanılan yapım ve bilişim teknolojileri incelenmiş ve bunların mimariye etkileri tartışılmıştır. Dördüncü ve son bölümde ise Türkiye ve dünya örnekleri karşılaştırmalı olarak incelenmiş, yüksek yapılara eleştirel bir bakış açısı ile yaklaşılmış ve ülkemizde yapılan yanlış uygulamalar göz önüne serilmeye çalışılmıştır. Ayrıca bu bölümde, binalarda güvenlik kavramı sorgulanmış, son yılların güvenlik unsurunu tehdit eden önemli olayları incelenmiştir. Yüksek yapıların dünyada ortaya çıkışı, gelişmesi ve yayılması bu konudaki literatürden yararlanılarak açıklanmıştır. Türkiye' ye girişi ve gelişmesi ile ilgili bölümde çeşitli yayınlardan faydalanılmış, incelenen örneklerle ilgili hem yazılı kaynaklara başvurulmuş hem de bu binaların uygulanmasında görev almış yetkili kişiler ile görüşülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Although high-rise building are being constructed since early 1950's, the last ten years is very important for today's architecture since more high-rise buildings have been constructed in Istanbul. High-rise buildings have both the positive and negative sides and have gained importance in Turkey. In this thesis, high-rise buildings were discussed and analyzed based on their construction, design criteria, relation with environment and security systems. Even though there are many researches and studies for these buildings, there are not any publications that have adequate information about skyscrapers. This thesis has been done according to the conditions above and especially to fill the gap for missing information about IT and architectural design. In the first chapter of this work, the definition“high-rise building”is studied and the needs for high-rise buildings are explained in global scope. In the second chapter, the need for these building and their evolution is explained. Construction and Information technologies are the subject of the third chapter and finally in the fourth chapter, global and local examples are examined very closely and compared with each other with their cons and pros. Security systems are also taken into consideration in this chapter and security threats are explained. The appearance of high-rise buildings and their evolutions are written and explained. High- rise history in Turkey is described with the help of books, magazines and interviews with the architects who designed them.