Bilgisayar kontrollü masaüstü palanya tezgahı dizaynı
Computer control desktop planing machine
- Tez No: 139750
- Danışmanlar: PROF. DR. ERHAN ALTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Ani durdurma cihazı, bilgisayar kontrollü masaüstü planya tezgahı, kopmamış talaş numunesi, deney tertibatı, tezgah dizaynı. xm, Quick stop device, computer control desktop planing machine, frozen chip, test rig, workbench design Quick stop device, computer control desktop planing machine. xiv
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İmal Usulleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
ÖZET Ani durdurma cihazları, talaşlı imalat uygulamalarında talaşın oluştuğu kısa zaman aralığında talaş kaldırma işlemini kesebilecek şekilde tasarlanmışlardır. Böylece deney parçasından ayrılmamış talaş numuneleri elde edilerek, talaş oluşumu sırasında ortaya çıkan, malzemelerin plastik deformasyonu, takım-talaş ara yüzeyindeki deformasyon ve takımlardaki yığma ağız oluşumu gibi olaylar tespit edilebilir. Ayrıca yeni üretilen veya geliştirilen malzemelerin işlenebilirliği, takım tasanmımn kontrolü, takım malzemelerinin özellikleri ve işleme maliyetleri üzerinde çalışmalar yapılabilir. Ani durdurma cihazı olarak kullanılan bilgisayar kontrollü masaüstü planya tezgahının dizaymmn gerçekleştirildiği bu çalışma 5 ana bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde ani durdurma cihazlarının kullanım amaçlan, sahip olmaları gereken özellikler ile ani durdurma cihazlarında kullanılanana çalışma prensiplere yer verilmiştir. ikinci bölümde talaş kaldırma prensiplerine göre sımflandırılan ani durdurma cihazlarında kullanılan yöntemler incelenmiştir. Teknik resimler ve fotoğraflar kullanılarak yöntemlerin çalışma prensipleri açıklanmıştır. Üçüncü bölümde masaüstü planya tezgahının dizaynı yer almaktadır. Bu amaçla, tezgahı oluşturan parçalarla ilgili tasarımlar, hesaplamalar ve seçimler gerçekleştirilecektir. Dördünce bölümde dizaynı yapılan tezgah parçalarının imalat ve montaj resimleri bulunmaktadır. Sonuç bölümünde ise bilgisayar kontrollü masaüstü planya tezgahının dizaynı ile ilgili düşünceler vardır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Quick stop devices are designed to stop the cutting process in a very short time period that chip is formed, in machining. So frozen chips are obtained to observe the plastic deformations in workpiece materials, deformations in tool-chip interfaces and build up edge in tools. Also studies on machinebility of new materials, the control of a tool design, properties of tool materials and machining costs can be done. This study in which computer control desktop planing machine is designed, is consist of 5 main chapters. In order these are introduction, methods used for quick stop devices, construction of desktop planing machine, part and assembly drawings of desktop planing machine and conclusion. In introduction section, aims of using quick stop devices, properties that they should have and main working principles of quick stop devices take place. - * In second section, methods used for quick stop devices which are classified in chip forming principles, are examined. Principles of methods are explained by using technical drawings and pictures. In third section, construction of desktop planing machine takes place. For this reason designees, calculations and selection of parts that are used for the machine wil be done. In fourth section, there are part drawings and assembly drawings of the designed parts. In conclusion section, opinions about design of the computer control desktop planing machine are available.