Bölgesel ısıtma sistemlerinin etkin parametrelerinin belirlenmesi ve seçilen bölgeye uygulanabilirliğinin araştırılması
The Determination of effective parameters and the investigation of applicable to a selected region of district heating system
  1. Tez No: 139753
  2. Yazar: SERKAN DURMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERTUĞRUL KÜÇÜKKARAMIKLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Heating degree-hours, district heating, the Levelised Cost Method, production and tranportation cost of unit heating energy, separate heating xn
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Enerji Makineleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
ÖZET Bölgesel bir ısıtma sistemine ısı temini kazanlar, ısı pompaları, bileşik ısı ve güç santralleri, nükleer santrallar, jeotermal enerji ve atık yakmayı içeren bir çok farklı teknoloji ile sağlanabilmektedir. Bu farklılığın nedeni hem ekonomik hem de doğadaki uygulamalardır. Bu çalışmanın amacı seçilen bir bölgenin ısı gereksinimlerini karşılamak için kullanılan farklı bölgesel ısıtma sistemlerinin uygulanabilirliğini araştırmaktır. Seçilen bölge olarak belirlenen bir yerleşim modeli kullanılmıştır. Farklı ısıtma derece-saat değerlerine sahip değişik illerde bulunan yerleşim modellerinin toplam ısı gereksinimleri meteorolojik kayıtlara dayanan ısıtma derece-saat yöntemi ile hesaplanmıştır. Bu çalışmada, bölgesel ısıtma amaçlan için atık ısı kazanlı gaz türbinli bileşik ısı ve güç santralleri ve kızgın su kazanları kullanılmıştır. Ayrı ısıtma için sıcak su kazanları kullanılmıştır. Bu sistemlerin sermaye masrafları, işletme ve bakım masrafları ile yakıt masrafları hesaplanmıştır. Birim ısı enerjisinin üretim ve taşıma maliyetini belirlemek için Bir Değere Getirilmiş Masraf yöntemi kullanılmıştır. Bölgesel ve ayrı ısıtma sistemlerinin ekonomik analizleri sunulmuş ve seçilen bölgede bölgesel ısıtma sistemlerinin uygulanabilirliğinin belirlenmesi için birim ısı enerjisi üretim ve taşıma maliyetleri karşılaştrnlmıştır. Anahtar Kelimeler : Isıtma derece-saat, bölgesel ısıtma, Bir Değere Getirilmiş Masraf yöntemi, birim ısı enerjisi üretim ve taşıma maliyeti, ayrı ısıtma xı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Heat supply to a district heating system can be provided by a number of different technologies, including boilers, heat pumps, combined heat and power plants, nuclear plants, geotherrnal energy and waste incineration. The reasons tor this are both economic and practical in nature. The purpose of this study is to investigate the possibility of using different district heating systems to cover the thermal needs of the selected region. As a selected region, a proposed town model was used. The total thermal needs of the proposed town model in different cities which have different heating degree-hours values were calculated by using heating degree-hours method based on meteorological records. In this study, combined heat and power plants with gas turbines linked to a waste heat boiler and superheated water boilers were used for district heating purposes. Hot water boilers were used for separate heating. The capital costs, the O&M costs and the fuel costs of these systems were calculated. The Levelised Cost Method was used to determine the production and the transportation costs of unit heating energy. The economic analysises of district heating systems and separate heating systems were presented and subsequently the production and the transportation costs of unit heating energy compared to determine the possibility of district heating systems for a selected region.