Boşluk içeren yarı sonsuz bir oratamın harmonik titreşimleri
The Harmonic vibration of a semi-infinite medium which has a cavity
- Tez No: 139754
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İRFAN COŞKUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Dalga denklemleri, harmonik basınç, Simphson metodu, silindirik oyuk. vı, Wave equations, harmonic pressure, Simphson's method, cyclindrical cavity. vu
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mekanik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 44
Özet
ÖZET Sonsuz veya yan sonsuz elastik ortam içinde yapılan yeraltı tünelleri ve boru hatları gibi mühendislik yapılan taşıt yükleri, sıvı ve gaz basınçlan ve deprem dalgalan gibi dinamik etkilere maruzdurlar. Bu yüzden, bu etkilerden dolayı yapıda oluşabilecek gerilme ve yer değiştirmeleri bilmek tasarım açısından önemlidir. Bu çalışmada harmonik iç basmca maruz boşluk içeren bir elastik yan sonsuz ortamın titreşimleri incelendi. İlk olarak ilgili elastisite bağmtılan verilerek potansiyel fonksiyonlar yardımıyla indirgenmiş dalga denklemleri elde edildi. Daha sonra bu denklemler yardımıyla yer değiştirme ve gerilme alanlan elde edildi. Çözümde ortaya çıkan integral sabitleri, ilgili sınır koşullan kullanılarak Simphson metoduyla elde edildi. Çözüm sonunda, serbest yüzeyde ve oyuk iç yüzeyinde gerilme ve yer değiştirme bileşenlerinin çeşitli parametrelerle değişimi grafikler yardımıyla açıklandı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Engineering structures like underground tunnels and pipelines which will be built in infinite or semi-infinite elastic media are subjected to liquid and gas pressures, traffic loads and earthquake waves. So, it is important to know the strains and displacements in structures caused by these effects for design purposes. The vibrations of an elastic semi-infinite medium that has a cyclindrical cavity which is subjected to a harmonic inner pressure were investigated at this work. Firstly, through the potential functions the wave equations were found by using the relevant elasticity equations. After that, displacements and strains were obtained from that equations. The integral constants appeared in the solution were obtained from the boundry conditions by using Simphson's method. After the solution, the variation of the strains and displacements on the free surface and on the surface of the cavity with respect to various parameters were expressed with graphics.