Sonlu elemanlar metodu ile plakların eğilmeli dinamik analizi
Flexural dynamic analysis of plates with finite element method
  1. Tez No: 139756
  2. Yazar: CENK AKSOYLAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERCÜMENT KÖKSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sonlu elemanlar metodu, zorlanmış plak titreşimi, Jacobi metodu, Ragleigh sönümü, Newmark metodu ıx, Finite element method, forced plate vibrations, Jacobi method, Ragleigh Damping, Newmark Method
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mekanik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
ÖZET Ülkemizde 17 Ağustos 1999 ve sonraki depremlerin neden olduğu can ve mal kayıpları, dolayısı ile deprem olaylarına verilen önem, yapı dinamiği, dinamik analiz ve deprem mühendisliği konularına olan ilginin artmasına neden olmuştur. Dinamik analiz deprem mühendisliği konularının temel esaslarım vermesi bakımından önemlidir. Bu tez çalışmasında, plakların eğilmeli dinamik davranışları sonlu elemanlar metodu kullanılarak modellenmiş, serbest titreşim özellikleri belirlenerek, sinüzoidal yük ve düşey deprem kayıtlan altındaki titreşimleri, farklı sınır şartlan ve sönüm oranlan için incelenmiştir. İlk olarak plak tanımlan yapılmış, elastisite teorisi ve bunun özel bir durumu olan plak teorisi açıklanarak, sonlu elemanlar metodu hakkında genel bilgiler verilmiştir. Daha önce yapılan çalışmalar incelenmiş ve karşılaştırmalan hakkında bilgi verilmiştir. Plak analizlerinde kullanılan“Melosh Plak Elemanı 'na”ait matrisler ve bağıntılar çıkartılarak, analizlerin yapılacağı bir bilgisayar programı yazılmıştır. Bu program yardımı ile değişik mesnetlerime şartlarına ve sönüm oranlarına sahip plakların serbest sönümsüz titreşim ile zorlanmış sönümlü titreşim analizleri yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT 17 August 1999 and the subsequent earthquakes caused losses of life and possesions, in our country. Afterwards the increasing importance of earthquake incidents, were expanded the importance of structure dynamics, dynamic analysis and earthquake engineering subjects. Dynamic analysis is essential because of stating the rule of thumb of earthquake engineering subjects. In this thesis, flexural dynamic behaviours of plates was modelled with finite element method, free vibration properties was determined and forced vibrations under sinusoidal force and earthquake motion data was analyzied with different boundary conditions and damping ratios. First of all the definition of the plates was stated. Elasticity theory and a specific case of it,plate theory was described. Some preliminary issues and descriptions about finite element method was explained. A research was done releated with the previous works and the comparison of these works was stated. The element matrices and correlations of“Melosh Plate Element”was derived and a computer program was written in order to make the necessary analysis. With the help of this programme free undamped vibration and forced damped vibration analysis were performed for several plates with different boundary conditions and damping ratios.