Lojistik ve ulaştırma - tasarım ve planlama
Logistics and transportation - design and planning
- Tez No: 139755
- Danışmanlar: PROF. DR. AYDIN EREL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Lojistik, ulaştırma, ulaştırma modelleri ve algoritmaları, envanter, yazılım. xı, Logistics, transportation, transportation models and algorithms, inventory, software. xn
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ulaştırma Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 291
Özet
ÖZET Ekonomik aktivitenin globalleşmesi gelişmiş ülkelerdeki endüstriler üzerinde önemli değişimlerin oluşmasını sağlamıştır. Bu değişime bağlı olarak büyük şirketler yedek parça, bileşen ve son olarak da mamul ürünlerini yurt dışındaki partnerlerine ürettirmek için anlaşmalar yaptılar. Bununla birlikte, ticari ilişkiler gelişirken ve kolaylaşırken ülkeler arasındaki sınırlar da ortadan kalkmaya başladı. Bu yeni yapılanma içerisinde ülkeler kendi ekonomik-siyasal-yönetimsel gelişmişlik yapılarına göre değişik roller ve pastadan farklı paylar aldılar. Ön plana çıkmak için bazı ekonomiler ucuz işgücünü kullanırken, bazıları hammaddenin bolluğunu, diğerleri belki de kaliteli üretim yapılarını kullandılar. Değişik karakterlere sahip yapıların farklı yerlerde yer alması“taşıma”kavramının önemini artırdı. Bugün gelinen noktada Amerika Birleşik Devletlerindeki lojistik sektörünün yıllık büyüklüğü yaklaşık 700 milyar dolardır. Şirketler bu kadar önemli hâle gelmiş, bu büyüklükteki bir sektörde tutunabilmek için organizasyon yapılarında iyileştirmeye gitmekte; zaman, maliyet, güvenlik ve yaygınlık gibi konularda optimum çözümleri yaratmak için çaba sarf etmektedirler. Bu çalışmanın kapsamı ulaştırma ve lojistiğin işlevsel alanlarındaki temel aktivitelerle sımrlandınlmıştır. Lojistikteki tasarım ve planlama sorunları öncelikle vurgulanmıştır. Bu çalışmanın amacı lojistik ile ilgili çeşitli problemleri çözmek için yaygın olarak kullanılan karar modellerini ve algoritmaları ve lojistikteki son eğilimleri göstermektir. Lojistik ve Ulaştırma alanında yeterli sayıda Türkçe kaynak bulunmadığı için çalışmanın ilk bölümünde Raja G. Kasilingam'm“Logistics and Transportation, Design and Planning”kitabı tümüyle Türkçe'ye çevrilmiştir. Kitabın çevirisi 10 bölümden oluşmaktadır. 1. Bölümde lojistik ve ulaştırmaya giriş anlatılmıştır. 2. Bölümde lojistik sistemlerin analiz sürecine, ve 3. Bölümde bütünleşik lojistik ağ planlaması kavramına değinilmiştir. 4.'den 8. Bölüme kadar fonksiyonel alanlardaki temel lojistik kararlan işaret eden çeşitli lojistik fonksiyonlar, mevcut modeller ve algoritmalar tanımlanmıştır. 9. Bölümde lojistikte performans ölçmede kullanılan ölçütler, ve 10. Bölümde lojistikteki son eğilimler anlatılmıştır. Çalışmanın sonunda ise kitapta anlatılanlar ışığında, maliyet ve envanter verilerini kullanarak ulaştırma türü seçimini yapabilen bir yazılım geliştirilmiştir. Yazılım C++ programlama dili ile Windows işletim sistemi altında çalışacak şekilde hazırlanmıştır. Kullanıcı için en uygun veri giriş ekranları tasarlanmıştır. Problemin çözümü için LINDO doğrusal programlama kütüphanesi kullanılmıştır. Program kullanıcıdan aldığı verileri işleyerek LINDO kütüphanesinin sağladığı fonksiyonlara girmektedir. Fonksiyonun çıktısı olarak LINDO uygun çözümü verir. Bu çözüm kullanıcım kolayca anlayabileceği bir şekle dönüştürülerek gösterilir. Problemin tanımı, çözüm metodolojisi ve programın kullanımı anlatıldıktan sonra program üzerinde yapılan örnek çalışmalar verilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Globalization of economic activity has generated vital changes in industries of developed countries. Due to this change, large companies have made contracts with foreign partners in order to produce spare parts, components and even finished products there. While commercial partnerships are emerging and made easier, borders between countries have begun to disappear. In this structuring, countries took different roles and different shares from the profit according to their economical-political-managerial development structures. While some economies are using cheap workforce, and some others are using plenty of raw materials, the rest are using high quality production procedures in order to be the best. Structures with different characteristics stays in different places, and this increases the importance of“transportation”concept. Today, annual size of logistics sector in United States of America is approximately 700 billion dollars, hi order to stand in a sector with this size and with this importance, companies must improve their organizational structures, and must work hard in order to find optimum solutions in time, cost, security, and wideness subjects. Coverage of this study is limited with fundamental activities of transportation and logistics in functional areas. Design and planning problems in logistics are taking precedence. Aim of this study is to show decision models, algorithms, and recent trends in order to solve various problems of logistics. Since there does not exist enough resources about Logistics and Transportation area in Turkish, in the first part of this study Raja G. Kasilingam's book, named“Logistics and Transportation, Design and Planning”is translated into Turkish. Translation is composed of ten sections. In Section 1, introduction to logistics and transportation is described, hi Section 2, analysis process, and in Section 3, integrated logistic network planning concept are mentioned. Section 4 to 8 various logistic functions that point fundamental logistic decisions in functional areas, available models, and algorithms are defined. In Section 9, metrics of performance evaluation in logistics, and in Section 10, recent trends in logistics are described. At the end of this study, a software, which can handle transportation mode selection using inventory and production cost data is developed. Software is developed using C++ programming language and it is designed to work on Windows operating system. User- friendly data input screens are designed. LINDO programming library is used in order to find the optimum solution to the problem. Data is processed by the software and input to the functions provided by LINDO library. Functions return the optimum solution. This solution is converted to an appropriate format for ease of understanding. After the problem definition, solution strategies, and user guide sections, sample calculations are given.