Enerji sistemlerinde harmonik distorsiyonunun azaltılması
Mitigation of harmonik distortion in electric power system
- Tez No: 139775
- Danışmanlar: PROF. DR. CELAL KOCATEPE
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Toplam harmonik distorsiyonu, Üçüncü harmonik akımım enjekte etme Aktif filtre, Pasif filtre, Harmonikleri azaltma xı, Total harmonik distortion, Elimination harmonics, Third harmonic current injection Active filter, Pasive filter, Reduction of harmonics XI
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
ÖZET Elektrik enerji sisteminin ve bu sisteme bağlanan yüklerin arızasız ve güvenli bir şekilde çalışabilmesi için o sistemdeki dalga şeklinin sinusoidal olmasına ve frekansının 50 Hz' lik tek frekansa sahip olması istenir. Ancak sisteme bağlanan bazı elemanlar ve bazı olaylar sonucunda akım ve gerilim büyüklükleri sinusoidal özelliklerini kaybederek sistemde istenmeyen harmonikler oluşmaktadır. Lineer olmayan yüklerin, elektrik dağıtım sistemlerinde, gerilim ve akım dalga biçiminde bozulma meydana getirdikleri uzun yılardır bilinmektedir. Ancak günümüzde; eskiden beri var olan lineer olmayan yüklere ilaveten, güç elektroniği elemanlarının hızla yaygınlaşması ise dalga şeklindeki bozulmaya duyarlı elemanların sayısındaki artış, bu konuda yapılacak çalışmaların önemini artırmıştır. Akım ve gerilim dalgalarında oluşan bu harmonikler elektrik tesislerine ve bu tesislere bağlı tüketicilere zarar vermekte veya tamamen işlemez hale getirmektedir. Bu çalışmada harmonik distorsiyonunun azaltılması hedeflenmiş olup, üçüncü harmonik enjekte yöntemi kullanılmıştır. Enerji sistemlerinde çokça kullanılan 3 fazlı tam dalga doğrultucunun harmoniklerinin giderilmesi, kullanılan bu yöntem ile sağlanmıştır. Konu ile ilgili sayısal uygulama gerçekleştirilerek çeşitli tetikleme açılan için toplam harmonik distorsiyonu değeri hem analitik hem de MATLAB programı ile elde edilmiştir. Bu çalışmanın birinci bölümünde, harmoniklerle ilgili tanımlar ve matematiksel bağıntılar verilmiştir. îkinci bölümde harmoniklere sebep olan elemanlar genel olarak incelenmiştir. Harmoniklerin güç sistemine etkileri verilmiş ayrıca bu etkiler maddeler halinde sıralanmıştır. Üçüncü bölümde harmonikleri giderme metotları incelenmiştir. Dördüncü bölümde ise üçüncü harmonik akımım enjekte ederek harmonik distorsiyonunun azaltılması incelenmiştir. Beşinci bölümde ise konu ile ilgili sayısal uygulamalar yapılmıştır. En son bölümde yapılan çalışmadan çıkarılan sonuçlar ile yapılmasının uygun olduğu önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT To operate electric energy system and their loads reliably, the waveform of the system magnitudes should be in the form of sinusoidal with 50 Hz. However, owing to elements connected to the power system and some events the voltage and current waveform are deviated from pure sinusoidal form, which cause to undesired harmonics. It has long been known that nonlinear loads cause to voltage and current waveform distortion in distribution networks. In addition importance of the research on this subject has recently intensified due to both the widespread use of power electronic devices and the increase in the number of sensitive electrical devices to waveform distortion. Voltage and current waveform distortion due to harmonics can make the electrical system and electrical consumer either demaged or out of order. The aim of this study is to reduce harmonic distortion by on the third harmonic injection. The elimination of harmonics resulting from widespread use of three phase full wave rectifier in energy system is accomplished by the proposed method. In relation to numerical application, total harmonic distortion values for various firing angles are obtained via both numerical method and MATLAB package program. In the first chapter of this study, general mathematical expressions and definitions related to harmonics are given. In the second chapter, components causing to harmonics are examined in general sense. The effects of harmonics on power systems are examined.and the effects are given. In the third chapter, harmonics mitigation techniques are investigated. In the fourth chapter, reduction of distortion via third harmonics current enjection is examined. In the fifth chapter, numerical aplications are presented. The results obtained from numerical example and future studies are given in the final chapter.