Gül işleme posasının evsel katı atıklarla birlikte kompostlaşabilirliği
Compostability of rose processing wastes with organic fractions of municipal solid wastes
- Tez No: 139776
- Danışmanlar: PROF. DR. M. TALHA GÖNÜLLÜ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Gül posası, kompost, kinetik, reaktör profili, stabilizasyon. xı, Rose residue, compost, kinetics, reactor profile, stabilization. Xll
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
ÖZET Bu tez çalışmasında, İsparta'da yılda ortalama 26000 ton oluşan gül posası atıklarının yalnız basma ve evsel katı atıkların organik kısımlarıyla (OF-EKA) birlikte kompostlaşabilirliği araştırılmıştır. Laboratuar ölçekli reaktör çalışmaları iki seri halinde yürütülmüştür. İlk seride gözenek malzemesi ve aşı malzemesinin kompostlaştırma sürecine etkisi, 2. seride ise farklı posa: evsel katı atık oranlarının ve ara karıştırmaların ayrışmaya etkisi araştırılmıştır. Her bir reaktörde zamanla kaydedilen sıcaklıklarda farklı eğilimler görülmüştür. Reaktörlerde 60-70 °C sıcaklık seviyelerine 3-4 günde ulaşılmış ve takriben 50 gün sonra dış ortam sıcaklığına yaklaşılmıştır. Karıştırma sonrasında bir önceki pikten daha düşük bir sıcaklık piki elde edilmiştir. Kompost karışımının nem muhtevası herhangi bir müdahale yapılmaksızın % 55-65 arasında kalmıştır. Biomas karışımının pH'ı 6.0 civarında iken, proses sonrasında 7.0-7.5 seviyesine yükselmiştir. Organik madde muhtevası (OM) %70 seviyesinden %60 seviyesine düşmüştür. Başlangıçta 12-15 civarında olan C/N oram, stabilizasyon süresi sonunda 6.0-6.5 seviyesine düşmüştür. Karıştırma uygulanan ikinci seri reaktörlerin (Kİ, K2 veK3) merkez ve yan profili boyunca yapılan analizlerinde, su muhtevası, organik madde ve pH değerleri belirlenmiştir. Ayrışma süreci boyunca su muhtevasının reaktör merkezinde en düşük ve reaktörün üst kenarında en yüksek olduğu belirlenmiştir. Su muhtevalarının maksimum ve minimum olduğu noktalar arasındaki farklar, ilk karıştırmada %26-38 arasında iken, zamanla azalarak dördüncü karıştırmadan sonra %3-6 seviyesine düşmüştür. Çıkış gazında yaklaşık %10 CO2 olacak şekilde, reaktörlere, ortalama 3-4 L/kg KM-sa hava beslenmiştir. Kümülatif CO2 miktarları, R1-R3 reaktörlerinde sırasıyla 380-414 L/kg KM iken K1-K3 karıştırman reaktörlerde 460-478 L/kg KM ve kontrol reaktörlerinde 315-391 L/kg KM olduğu belirlenmiştir. Proses süresince çıkış gazındaki toplam NH3 miktarları sırasıyla 0.56, 4.48, 9.51, 0.81, 2.29 mg/kg KM olarak gerçekleşmiştir. Kümülatif C02-C (%) değerlerinin zamana göre değişiminin, tüm reaktörlerde“birinci-sıfırıncı derece”kinetiğe uyduğu (R2=0.99) belirlenmiştir. Çalışmalar sonucunda, posanın evsel katı atıklarla 1:1 oranında karıştırılmak suretiyle elverişli bir şekilde kompost yapılabileceği belirlenmiştir. Posanın evsel katı atıklarla birlikte kompostlaştmlması ile atıkların bertaraf! sağlanmakla birlikte, kompostlaştırma sonrasında tarımsal uygulama ve saha restorasyonu gibi alanlarda kullanmak üzere faydalı bir ürün elde edilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this research, rose processing wastes produced in the amount of about 26000 tones annually in İsparta City are evaluated in terms of compostability alone and with organic fractions of municipal solid wastes (OFMSW), and tried for appropriate mixture rate. Laboratory scale reactor works were conducted as a couple of sets. While first set was carried out to determine the effect of the bulking agent and inoculation onto composting process, second set was realized to search the effect of the different mixture of rose waste and OFMSW and also the effect of turning operation on decomposition rate. Different temperature patterns were observed in each reactor with time. It reached up 60-70°C in 3-4 days, and then began to fall downward in approximately 50 days by the room temperature. Immediately after intermediate turnings it raised again for another peak temperature lower than the turning before. Moisture content in biomass mixture of all reactors was remained in the range of 55-65% without any water addition. The pH of the biomass mixture was approximately 6.0, and finally, product pHs were measured in the range of 7.0- 7.5. While the initial organic matter content was 70%, it decreased over the stabilization period to 60 %. The initial C:N ratio of 12-15 decreased over the composting period to 6.0- 6.5. In the physical turning of 2nd set reactors (Kl, K2 and K3), distributions of moisture and organic matter contents and pH values were determined at central and wall-side vertical profiles of the reactors, by sampling during turning. The results showed that the maximum and minimum water contents were at upper wall-side and centre of the reactors, respectively. While the differences of max-min were like 26-38% in the first turning, those were closed to each other like %3-6 in the fourth turning. Air flow rate was regulated as keeping on about 10% CO2 content in the spent air. The average air flow rate was 3-4 L/kg dry weight-h during whole composting process. Cumulative C02 amounts were 380-414 L/kg dry weight for R1-R3 reactors, 460-478 L/kg dry weight for K1-K3 (mass turned reactors), and 315-391 L/kg dry weight for K4-K5 (control reactors). Total evolved NH3 amounts in K1-K5 reactors were carried out 0.56, 4.48, 9.51, 0.81, 2.29 mg/kg dry weight, respectively. Cumulative CO2-C data for 2nd set reactor were highly fitted (R2=0.99) by“first-zero order”kinetic model. The results of experiments indicated that the composting process of rose waste and OFMSW waste mixture in 1:1 ratio is suitable in terms of stability. As an alternative disposal way, co- composting of rose waste and OFMSW will serve not only environmental solution for disposal of these industrial wastes, but also decomposed product is used in agricultural application and field restoration.