Harmonikli sistemlerde güç faktörü düzeltilmesinin bilgisayar destekli analizi
Computer supported analyses of correction of power factor in systems with harmonics
- Tez No: 213488
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ERDİN GÖKALP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Harmonikler, Harmonikleri azaltma, Güç faktörünün düzeltilmesi, Harmonics, reduction of harmonics, power factor correction
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Elektrik enerji sistemlerinde, ideal olarak, akım ve gerilim dalga seklinin sinüsoidal olması ve sebeke frekansının 50 Hz. lik tek bir frekans olması istenir. Fakat, gerek akım ve gerilimleri arasındaki iliski dogrusal olmayan (nonlineer) elemanların sisteme baglanması gerekse bazı elektriksel olayların olması neticesinde, sistemde temel bilesen dısında, harmonik akım ve gerilim bilesenleri dolasmaya baslar. Harmonik bilesenler sistemdeki akım ve gerilime ait sinüs formunun bozulmasına yol açarlar ve Fourier serileri ile yapılan analizler sonucu bulunurlar. Nonlineer yüklerin, sinüs formunda bozulmalara yol açtıgı yıllardır bilinmesine ragmen, günümüzde dalga seklindeki bozukluga duyarlı elemanların kullanılmasının yaygınlasması, bu konudaki çalısmaları daha önemli hale getirmistir. Harmoniklerin bulunmadıgı enerji sistemlerinde basit bir inceleme ile güç faktörünün istenen aralıkta tutulması mümkün iken harmonikli ortamda, harmonik bilesenlerin bulunması, toplam harmonik distorsiyonunun bulunması ve güç faktörünün optimizasyonuna iliskin ek analizler gerekmektedir. Bu çalısmada harmonikli olası devre tiplerine ait parametreleri hesaplayarak devreyi analiz eden, MATLAB' da hazırlanmıs, dosya adı GÜÇ FAKTÖRÜ OPTMZASYON ANALZÖRÜ olan bir program sunulmustur.
Özet (Çeviri)
In electrical energy systems, ideally, the wave form of current and voltage is required to be sinusoidal and this wave form has to have a single 50 Hz frequency. But because of the loads on the system that has a nonlinear relationship between their voltage and current forms or for some other electrical reasons, beside the main voltage and current, some harmonics occur. Harmonics disturb the sinusoidal form of voltage and current in the power system are calculated with the use of fourier series analyses. Nonlinear loads to disturb the sinusoidal wave form was known for many years. But today, the use of equipment that is sensitive to disturbance has largly increased, therefore the studies about the harmonics become vital. With a simple study, the power factor of an energy system that has no harmonics can be easily tuned to the desired range. Studying a system with harmonics requires additional analyses to calculate the harmonic components, total harmonic distorsion and to optimize the power factor. In this study, a MATLAB program named as POWER FACTOR OPTIMIZATION ANALYSER that calculates the parameters for possible circuit types that include harmonics, is presented.