İşletme kaynakları planlamasında malzeme yönetimi sistemi ve endüstriyel bir uygulama
Materials management system in enterprise resources system and industrial application
- Tez No: 139800
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BAHADIR GÜLSÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Malzeme yönetimi, MRP I-II, İşletme Kaynaklan Planlaması, entegrasyon, implementasyon XII, Materials management, MRP I-II, Enterprise Resources Planning, integration, implementation XIII
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 255
Özet
ÖZET İşletme içi malzeme akışını inceleyen malzeme yönetimi, malzemenin gelişini, depolanmasını, naklini, dönüşümünü veya montajını, çıkışını ve hatta pazarlamasını inceleyerek malzeme faaliyetlerinin işletmeye yansıtacağı maliyeti düşürmeyi amaçlamaktadır. İşletme Kaynakları Planlaması hem malzeme yönetim sisteminin kendi içinde hem de malzeme yönetimi ile diğer işletme fonksiyonları arasında entegrasyonu sağlamaktadır. Bu çalışmada malzeme yönetimi sistemi, İşletme Kaynakları Planlaması (ERP), malzeme yönetimi sisteminin ERP içindeki fonksiyonu, malzeme yönetim sisteminin kurulması ve ERP'nin malzeme yönetimi problemlerine getirdiği çözümler üzerinde durulmuştur. Giriş bölümünden sonra malzeme yönetim sisteminin tanımlaması yapılmış ve malzeme yönetimi sistemi fonksiyonları olarak tedarik zinciri yönetimi, satınalma ve stok yönetimi açıklanmıştır. Üçüncü bölümde Malzeme İhtiyaç Planlaması, Üretim Kaynakları Planlaması, ERP ve ERP'nin modülleri ile beraber ERP'nin ortaya çıkma nedenleri ve işletmeleri ERP kurmaya götüren sebepler incelenmiştir. Ayrıca ERP implementasyonu süreçleri anlatılmıştır. Dördüncü bölümde ERP'de malzeme yönetim sisteminin fonksiyonları incelenmiştir. Bu kapsamda SAP R/3 ve LBS Unity'den yararlamlmıştır. ERP yazılımı kullanan firmalarda malzeme verilerinin oluşturulması, malzeme ihtiyaç planlaması, satınalma ve satıcı değerlendirme, depo yönetimi ve malzeme hareketleri, envanter yönetimi ve fatura yönetimi süreçleri detaylı olarak ele alınmıştır. Beşinci bölümde ERP malzeme yönetimine biri yurt dışından, biri yurt içinden iki uygulama örneği verilmiştir. Altıncı bölümde İston AŞ'nde malzeme yönetim sistemi ayrıntılı olarak incelenmiştir. Firmanın malzeme akışı, satınalma süreci, firmada bulunan ERP yazılımı ve modülleri, bu yazılıma eklenen ve eklenmesi gereken yeni modüller ve özellikleri anlatılmış ve önerilerde bulunulmuştur. Firmanın genel olarak malzeme yönetimi problemleri belirlenmiş ve önerilerde bulunulmuştur. Ayrıca vaka çalışması olarak firmanın çimento yönetimi ele alınmış, problemler belirlenmiş ve bu alandaki problemlere ERP kullanarak çözüm önerileri geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Materials management aims to decrease the costs reflecting from the activities of the materials management such as accepting, transferring, storing, assembling even marketing the materials. Enterprise Resources Planning provides integration between materials management and other functions of the company. This study aims to explain materials management, Enterprise Resources Planning (ERP), the functions of materials management in ERP, implementation of materials management and the solutions provided by ERP software to the problems of materials management. After the introduction section, materials management system is defined. Supply chain management, purchasing and inventory management are described as materials management functions. In the third section, Material Resources Planning, Manufacturing Resources Planning, ERP and the modules of ERP and the reasons that make companies implement ERP software are explained. Besides these, the processes of ERP implementation are described. In the fourth section, the functions of materials management in ERP are analyzed by using SAP R/3 and LBS Unity software. Creating materials data, material requirement planning, purchasing and evaluating suppliers, warehouse management and movement of materials, inventory management and invoice management processes in the companies which are using ERP software are explained briefly. In the fifth section, two application samples, one from Turkey and one from Germany, about ERP materials management are givea The sixth section is application section. In this section the materials management system in Iston Inc. is analyzed in details. The material flow in company, the process of purchasing, the ERP software and its modules being used in the company and the improved software to integrate to ERP are described. Also, proposes are made about the new software that should be integrated to ERP. The problems in materials management system in the company defined and solution propositions are made to these problems. As a case study, Iston cement management is analyzed; the solutions are improved by using ERP to the problems of cement management.