Dünya tanker piyasası ve Türkiye piyasa koşullarına uygun kimyasal tanker araştırması
World tanker market and sensible tanker research for Turkish market conditions
- Tez No: 139799
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gemi Mühendisliği, Marine Engineering
- Anahtar Kelimeler: Tanker, Tanker Seçimi, Çok Amaçlı Karar Verme Yöntemleri, Kimyasal Tanker Marketleri, Tanker Market Analizleri. xı
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gemi İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 189
Özet
ÖZET Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de özel sektör yatırım yaparken geleceğe yönelik iş bulmada zorlanmayacak markette söz sahibi olacak yatırımlar yapmaya çalışmaktadır. Türkiye'de tanker piyasasında da aynı durum söz konusudur. Özel sektör yatırım yapmakta kararsız kalmakta yada inşaa aşamasında projede değişiklikler yapmak zorunda kalmaktadır. Bu çalışma ile yapılan anketler yardımıyla uzman görüşlerine başvurulup Çok Kriterli Karar Verme yöntemleri kullanarak tanker seçimi için çözüm bulunmaya çalışılmıştır. Çalışmada elde edilen diğer bir sonuç ile tanker piyasasına uygun sadece tanker boyutunu değil aynı zamanda tankerin teknik özelliklerine de ışık tutmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Private sector in Turkey tries, similar in the whole word, to make investments in a market in which to get future directed business is not difficult with the aim to dominate the market. The situation in the tanker market in Turkey is not different. Private sector is indecisive in making investments or is obliged to make changes in the project during construction. This study tries to find solutions with the help of polls made by taking opinions of specialists by using Multiple Criteria Decision Making Methods. The purpose of this project is not only enlighten the size of the tanker suitable for the market but also to explain the technical properties of such a tanker Key words : Tanker, tanker selection, multi purpose decision making methods, chemical tanker markets, tanker market analyses. xn