Tarihsel gelişim içinde olimpiyat tesislerinin incelenmesi ve Türkiye örneği ile karşılaştırılması
Research of the olympic foundations up to time in the history and comparison with Turkey example
- Tez No: 139802
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEDA TÖNÜK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Olimpiyat Oyunları, spor tesisleri, Olimpiyat organizasyonu, spor. xıı, Olympic Games, sports foundations, organization of Olympics, sports. xin
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mimari Tasarım Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 188
Özet
ÖZET Yunanistan'da antik dönemde her dört yılda bir olarak yapılan Olimpiyat Oyunları, bugün tüm ülkelerin organizasyonunu almak için yarıştıkları dünyanın en büyük spor olayı haline gelmiştir. Olympia'da dönemin şartlarına göre gelişmiş tesislerde düzenlenen ancak yöresel olan oyunlar, günümüzde tüm dünyanın katıldığı büyük organizasyonlarla, çok fazla yatınmın yapıldığı tesislerde düzenlenmektedir. Çalışmada bu evrim içerisinde olimpiyatlardaki spor tesislerinin gelişim göstererek geldikleri nokta hedeflenerek, antik dönemden en son Olimpiyat organizasyonuna dek tüm tesisler incelenmiştir. İnceleme sırasında, Uluslararası Federasyonların kendi spor dallarına ait yaptıkları düzenlemeler ve tesislere kaynak teşkil edecek çalışmalar göz önünde tutulmuştur. İnceleme sonunda, modern tesislerin sahip olması gereken kriterler Olimpiyatlara evsahipliği yapmış ülkelerin tesisleri ile örneklenmiştir. Türkiye'nin bu konuda geldiği noktayı ölçmek için, İstanbul kentinin Olimpiyatlara hangi tesislerle, ne tür organizasyon, altyapı, ulaşım ve diğer yan hizmetlerle hazırlandığı incelenmiş; tesislerin ve altyapının yeterliliği daha önce Olimpiyat Oyunlarına ev sahipliği yapmış ülkelerin bu yöndeki çalışmalarıyla karşılaştınlmıştır.Türkiye'nin adaylık çalışmaları için yapmış olduğu yada yapmayı planladığı tesislerinde kullanıcı kapasitesi, yerleşim kriterleri ve kullanıcı konforu açısından bir sorunla karşılaşılmazken genel eksikliklerin ulaşım ve alt yapı eksiklikleri olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In Ancient Greek Olympic Games, which had been organised in every 4 years of period, today has become the biggest sport festival which many countries compete to host for this biggest organisation. In Olyimpia it had achieved in appropriate foundations but it was local, nowadays it occurs as a great organisation with many countries' participation in foundations that governed by enormous financial resources. In this study, evolution of these foundations and the point that now they become was the target so all the foundations between ancient times until the last Olympic Games were researched. In the research of the work, renewals and the studies of the International Federations about their study of field which may guide for the foundations are considered. After this research, the criteria how modern foundations have to be is presented, and those criterias are explained by the sample foundations which Olympic Games are hosted. To evaluate the position of Turkey, the foundations, organisations, infrastuctures, transport and other services of the city Istanbul are investigated and sufficiency is compared with the host cities.The conclusion is, the works that Turkey achieved for its candidacy was sufficient for seating accomodation, location and the orientation of the foundation, comfort for spectators and athlets but lack of appropriate transport system and the infrastructure are the main problems.