Modern olimpiyat oyunlarında cinsiyetçilik ve kadın sporcuların rolü
Sexism in the modern olympic games and the role of female athletes
- Tez No: 1008030
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OSMAN KUSAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Tarih, Sosyoloji, Sports, History, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Kitle sporu, Spor sosyolojisi, Mass sport, Sport sociology
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gümüşhane Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, kadın sporcuların Olimpiyat Oyunları bağlamında tarihsel, sosyokültürel ve medyatik temsillerini 2000–2025 yılları arasında yayımlanan literatüre dayanarak bibliyometrik bir yaklaşımla incelemektedir. Antik Olimpiyatlardaki dışlayıcı uygulamalardan modern dönemdeki eşitlik politikalarına uzanan tarihsel gelişim çizgisi, kadınların spora katılımının her dönem toplumsal cinsiyet normları, cinsiyetçi söylemler ve kurumsal engeller tarafından belirlendiğini göstermektedir. Bulgular, modern Olimpiyatlarda kadınların niceliksel olarak artan varlığının, özellikle 2012 Londra, 2016 Rio ve 2020 Tokyo Oyunları sonrasında akademik üretimde belirgin bir ivme yarattığını ortaya koymaktadır. Bibliyometrik analiz kapsamında 82 makale değerlendirilmiş; yayınların büyük ölçüde ABD ve Avrupa merkezli olduğu, toplumsal cinsiyet, medya temsili, Olimpiyat yayıncılığı ve kültürel kimlik kavramlarının literatürün en yoğun tematik eksenini oluşturduğu belirlenmiştir. Tematik haritalar, araştırmaların zaman içinde kadınların Olimpiyatlara katılımından medya çerçevelemesine, oradan toplumsal cinsiyet eşitliğine ve kültürel çeşitliliğe odaklanan bir evrime sahip olduğunu göstermektedir. Çalışma, medyada kadın sporcuların temsilinin hâlâ klişeleştirici, cinselleştirici ve başarıyı gölgede bırakan söylemler üzerinden yeniden üretildiğini; sayısal eşitliğe rağmen niteliksel eşitsizliklerin devam ettiğini göstermektedir. Öz-temsil pratiklerinin sosyal medya aracılığıyla güç kazanması, kadın sporculara görünürlük sağlayan yeni bir alan yaratmış, ancak bu alanın da platform politikaları ve dijital şiddet nedeniyle sınırlayıcı boyutlar içerdiği tespit edilmiştir. Çalışmada, Olimpiyatlarda kadın sporcuların temsiliyetine ilişkin literatürün giderek genişlediği, eşitlik tartışmalarının yapısal ve söylemsel düzeyde devam ettiği, medya temsili, kurumsal cinsiyet eşitliği politikaları ve kültürel kimlik odaklı çalışmaların gelecekte daha derinlemesine incelenmesi gerektiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study examines the historical, sociocultural, and media representations of female athletes in the context of the Olympic Games using a bibliometric approach based on literature published between 2000 and 2025. The historical development, stretching from exclusionary practices in the ancient Olympics to equality policies in the modern era, demonstrates that women's participation in sports has always been determined by gender norms, sexist discourses, and institutional barriers. The findings reveal that the increasing presence of women in the modern Olympics has generated a significant momentum in academic production, particularly after the 2012 London, 2016 Rio, and 2020 Tokyo Games. A total of 82 articles were evaluated within the scope of the bibliometric analysis; it was determined that the publications were largely US- and European-centric, with gender, media representation, Olympic coverage, and cultural identity forming the most prevalent thematic axes of the literature. Thematic maps demonstrate an evolution in research over time, from women's participation in the Olympics to media framing, and then to gender equality and cultural diversity. The study demonstrates that the media representation of female athletes is still reproduced through stereotyping, sexualizing, and achievement-discrediting discourses; despite numerical equality, qualitative inequalities persist. The empowerment of self-representation practices through social media has created a new space providing visibility for female athletes, but this space has been found to contain restrictive dimensions due to platform policies and digital violence. The study concludes that the literature on the representation of female athletes in the Olympics is expanding, that equality debates continue at structural and discursive levels, and that studies focusing on media representation, institutional gender equality policies, and cultural identity warrant further in-depth examination in the future.