Basınçlı döküm yöntemi ile magnezyum alaşımlarından otomobil parçaları üretimi
Magnesium-based automotive components production using die casting
- Tez No: 139804
- Danışmanlar: PROF. DR. NİHAT G. KINIKOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Magnezyum ve Alaşımları, Basınçlı Döküm, Soğuk Oda Yöntemi, Otomotiv Endüstrisi, Magnesium and its alloys, Die Cast, Cold Chamber, Automobile Industry XI
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Malzeme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
ÖZET Magnezyum temelli hafif metal alaşımlarının fiziksel ve mekanik özellikleri uygun olduğundan otomobil ve uzay sanayinde çok geniş uygulama alanları vardır. Düşük ergime sıcaklıkları onları basınçlı döküm için uygun kılar. Yüksek bir dayanım / ağırlık ve tokluk / ağırlık oranına sahiptir. Yüksek akışkanlıklarından dolayı alüminyum temelli alaşımlarla karşılaştırıldığında, daha ince cidarlı ve daha karmaşık parçalar dökülebilir. Düşük maliyetle tekrar geri dönüştürülmeye uygundur. Magnezyum alaşımları gelecek on yıl içerisinde üretim hızında önemli artış beklenen iki alaşımdan biridir. Bu çalışmanın gayesi, üniversitemiz tarafından projeye teorik bilgi sağlanmasında ve işlem prosedürlerinin analiz edilmesinde danışmanlık yapılan TİDEP basınçlı döküm projesinde yer almaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Magnesium base light metal alloys have physşical and mechanical properties suitable for a wide range of applications and aerospace industry. Low melting temparatures make them suitable for die casting. They have higher strength / weight ratio and higher toughness / weight ratio than steel and aluminum alloys. They are suitable for recycling with lower cost. Magnesium alloys are one of the two alloys expected to have considerable increase in production rate in the next decade. The technology of casting magnesium alloys is not known in Turkey therefore there is no known application. The purpose of this study is to take part in the TÎDEP die casting project which is guided by our university by providing theoretical knowledge to the project and by analyzing the operational procedures.