CuCrZr alaşımlarının ergitilmesi, dökülmesi ve ısıl işlem problemlerinin giderilmesi
Melting, casting and providing solutions of heat treatment problems of CzCrZr alloys
- Tez No: 139805
- Danışmanlar: PROF. DR. MÜZEYYEN MARŞOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: CuCrZr alaşımları, Cr-bronzu, Zr-bronzu, yaşlandırma sertleştirmesi, ısıl işlemler. xı, Anahtar kelimeler: CuCrZr alloys, Cr-bronze, Zr-bronze, Age hardening, Heat Treatments. xn
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
ÖZET Yüksek sıcaklıklarda yüksek mekanik özelliklerin yanı sıra ısı ve elektrik iletkenliklerinin de birlikte istendiği durumlarda bakır-krom-zirkonyum (CuCrZr) alaşımlarının kullanımı önem kazanmaktadır. Kullanım alanlarına her geçen gün bir yenisi eklenen ve özellikleri sürekli geliştirilmekte olan bu alaşımların kullanım yerlerine örnek olarak; kontak malzemeleri, elektrik direnç kaynağı elektrodları, motor parçaları ve son yıllarda kırılma tokluğunun istenen değerlere ulaşması sonucunda nükleer uygulamalarda özellikle füzyon reaktörleri verilebilir. CuCrZr alaşımları çökelme sertleştirmesi ve yaşlandırma işlemlerinden sonra sahip oldukları yüksek sertlik, mukavemet ve yüksek yorulma dayanımı özelliklerini kazanırlar. Bu çalışmada CuCrZr alaşımlarını, tekniğin ihtiyaçlarını karşılayabilecek özelliklere sahip bir şekilde üretmenin kriterleri incelenmiştir. Uygun örtü malzemesi seçimi, alaşım içerisinde Cr ve Zr oranlarının tesbiti ve ısıl işlem koşullarının belirlenmesi için çeşitli deneyler yapılmış ve karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. Deneylerde sertlik değerleri Brinell Sertlik cihazında ve elektriksel iletkenlik değerleri Sigmatest D cihazlarında yapılmış, metalografik incelemeler için ise LEICA Image Analyzer marka ışık metal mikroskobu ve JEOL LV 5600 marka tarama elektron mikroskobu kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The usage of copper-chromium-zirconium (CuCrZr) alloys become significant in high temperatures beside the high mechanical features in the cases which heat and electricity conductivity are both needed. As the examples of application field, which a new one is added day by day and features are developed, electricity conductors, electricity resistivity welding electrodes, motor parts and in recent years as a result of the fracture toughness reaching to the needed values in the nuclear applications, especially fusion reactors. The alloys of CuCrZr gains high hardness and resistance specialities which they have after precipitation hardening and aging process. In this study, the criters of the producing the CuCrZr alloys in a way covering necessity of technology are observed. Some series experiments are done for the determining the appropriate flux, the proportion of Cr and Zr in the alloys and thermal process conditions are observed comperatively. In the experiments hardness values are taken from Brinell Hardness Device and electrical conductivity values are observed with Sigmatest D devices, and also for morphological observations LEICA Image Analyzer and JEOL LV 5600 scanning electrone microscope are used.