Çok serbestlik dereceli taşıt titreşimlerinin aktif kontrolü
Active control of multi-degree of freedom vehicle vibrations
  1. Tez No: 139806
  2. Yazar: SEZGİN KEŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RAHMİ GÜÇLÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Aktif süspansiyon, taşıt titreşimleri, PID kontrol. xı, Active suspension, vehicle vibrations, PID control. xn
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Konstrüksiyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
ÖZET Birçok endüstriyel makinanın problemi gibi, taşıtların problemi de titreşimlerdir. Titreşimler, taşıtlarda hız, konfor ve ömür özelliklerinde istenilmeyen durumlara sebep olurlar. Bundan dolayı, taşıtlarda titreşim genliklerinin en aza indirilmesi gerekmektedir. Bunu sağlayacak en iyi yöntemde, süspansiyon sistemleridir. Bu çalışmada, taşıt süspansiyon sistemlerinin PID kontrol algoritması ile aktif titreşim kontrolü incelendi. PID kontrol yapılırken taşıtların ve yolcuların sorunlarından biri olan konfor üzerinde duruldu. Sağlıklı bir şekilde konforun sağlaması için gerçek taşıtın yapacağı tüm hareketleri yapabilecek bir model oluşturuldu. Burada taşıt modeli, sekiz serbestlik dereceli, dokuz serbestlik dereceli ve on serbestlik dereceli model olarak analiz edildi. Literatür araştırmasında, bu şekilde üç boyutlu olarak tasarlanmış dokuz ve on serbestlik dereceli taşıt modeline rastlanmamış olup, bu tez bu konuda yapılan ilk çalışmadır. Seyir konforunun sağlanması için gerekli çalışmaları gerçekleştirmeden önce, günümüzde kullanılan taşıt süspansiyonları (pasif, yarı aktif ve aktif) ile ilgili genel bilgiler verildi. Aktif süspansiyonun özellikleri anlatıldı. PID kontrol yöntemi hakkında genel bir açıklama yapıldı. Tüm taşıt modellerinin hareket denklemleri çıkartıldı. Oluşturulan formülasyonlarda, taşıtın, aksların, yolcu koltuklarının ve yolcuların kütleleri, kütlesel atalet momentleri, süspansiyon elemanlarının ve tekerleklerin özellikleri, yol fonksiyonu ve taşıtın hızı dikkate alındı. Son bölümlerde ise sekiz serbestlik dereceli sürücü koltuğu ilaveli, dokuz serbestlik dereceli sürücü koltuğu ile yolcu koltuğu ilaveli ve on serbestlik dereceli sürücü koltuğu ile iki adet yolcu koltukları ilaveli taşıt modellerine PID kontrol yöntemi uygulandı ve sonuçlar irdelendi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT As it is the case with much industrial machinery, vibration is the main problem with vehicles. Vibration effect the comfort conditions destructively and on the other hand the adverse effect on the stability makes it harder for the driver to control the car at high speeds. For these reasons the amplitude of vibration should be at a minimum. In order to accomplish that goal the best system to work on is the suspension system. In this study, PID control algorithm is applied for the control of vehicle suspension systems. While generating a PID control system, one of the parameters taken into account was the comfort condition of the passengers. In order to achieve this, a mathematical model, which can simulate all the possible vibrations of the vehicle, is generated. Models having eight, nine and ten degrees of freedom are analyzed. In the search of a similar study, no model having nine or ten degrees of freedom were found, therefore this study is the first one to analyze the mathematical models with higher degrees of freedom. Before inspecting the comfort parameters during driving conditions a general knowledge about passive, semi-active and active suspension control systems is given. The general characteristic of active control system is introduced, then, a general knowledge about the PID control algorithm is given. Movement formulations of former vehicle models were acquired. In the obtained formulas, factors such as the mass of the chassis, driver and passengers, seats of driver and passengers and axles of the vehicles, inertia moments, the specifications of the suspension elements and wheels, road functions and the speed of vehicles were considered. In the other sections, PID control method has been applied to models that are eight degree-of- freedom added driver's seat, nine degree-of-freedom added driver's seat and a passenger's seat and ten degree-of-freedom added driver's seat and two passenger's seat. Then, the results were examined.