Çok serbestlik dereceli taşıtın dinamik davranışının incelenmesi
Analysis of the dynamic behaviour of a multi degrees of freedom vehicle
- Tez No: 154449
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL YÜKSEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Taşıt titreşimleri, PID kontrol, LQR kontrol, Süspansiyon sistemleri, Simulink. xıı, Vehicle vibrations, PID control, LQR kontrol, Suspension systems, Simulink. Xlll
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
ÖZET Motorlu taşıtların hızla gelişmekte olan günümüz teknolojisinde önemli bir yeri vardır. Taşıtlarda motor ve yoldan kaynaklanan bir takım titreşimler meydana gelmektedir. Konfor, güvenlik, yol tutuşu ve bunlara bağlı olarak performansın yükseltilmesi gibi faktörler taşıt titreşimlerinin optimize edilmelerinin önem ve gereğini ortaya çıkarmaktadırlar. Bu çalışmada iki, yedi ve çok serbestlik dereceli taşıt modellerinin dinamik davranışları incelenip, titreşimleri optimize edilmişlerdir. Önce iki serbestlik dereceli çeyrek taşıt modelinin dinamik davranışı, çıkartılan diferansiyel denklemler çözülerek simüle edilmiştir ve titreşim hareketi PID ve LQR kontrol yöntemleriyle optimize edilmiştir. Daha sonra yedi serbestlik dereceli tam taşıt modelinin dinamik davranışı, çıkartılan diferansiyel denklemler çözülerek simüle edilmiştir ve titreşim hareketi PID kontrol yöntemiyle optimize edilmiştir. Son olarak da çok serbestlik dereceli taşıt modelinin dinamik davranışı, diferansiyel denklemler çıkartılmadan, bir simülasyon programının yardımıyla simüle edilmiştir ve titreşim hareketi PID kontrol yöntemiyle optimize edilmiştir. Bütün titreşim optimizasyonlarmda, genlikler azaltılmak suretiyle olumlu sonuçlar elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Motor vehicles have an important place in today's technology which makes progress rapidly. Vibration becomes because of the engine and road conditions. The factors such as confort, security, road holding and performance development necessitate the optimization of vehicles vibrations. In this work, the dynamic behaviour of two, seven and multi degrees of freedom vehicles has been studied. First, the dynamic behaviour of a quarter vehicle model which has two degrees of freedom has been studied using differential equations and its vibrations has been optimized with PID and LQR controllers. Then the dynamic behaviour of a full vehicle model which has seven degrees of freedom has been studied using differential equations and its vibrations has been optimized with PID controller. Finally the dynamic behaviour of a multi degrees of freedom vehicle has been studied using a simulation program and its vibrations has been optimized with PID contoller. For all vibration optimizations, positives results was obtained with minimized amplitudes.