Sayısal işaret işleyici ile motor kontrolü
Motor control with digital signal processor
- Tez No: 139813
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TUNCAY UZUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Motor Control, Motion Control DSP, DC Motor, AC Motor
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Haberleşme Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
ÖZET Motor hız kontrol cihazlarındaki karışık algoritmaların hızlı bir şekilde çalıştırılması için yüksek işlem hızına sahip olan Sayısal İşaret İşleyiciler (DSP) kullanılmaktadır. DSP'in incelenmesinden önce, motor hız kontrolü yapılan DC motorlar ve AC indüksiyon motorları hakkında kısaca bilgi verilmiştir. Böylece hız kontrol cihazlarında uygulanan algoritmalara bu motorların verdiği cevabın daha iyi anlaşılması sağlanmıştır. Motor hız kontrolü amacıyla özel olarak üretilmiş, endüstride kullanılan cihazlarda bulunan DSP'ler incelenmiş bunlar ile ilgili donanım ve yazılım uygulamaları araştırılmıştır. Bu amaçla üretilmiş Analog Devices, Texas Instrument ve Motorola 'nın DSP'leri kısaca tanıtılmış ve bunlar içerinden Analog Device' in ADMCF-326 özel motor kontrol DSP 'si detaylı şekilde anlatılmıştır. Motor tiplerine göre hız kontrol cihazları hakkında bilgi verilerek, endüstride yaygın olarak kullanılan Siemens firmasının üretmiş olduğu, sayısal işaret işleyici ile tasarlanmış vektör kontrol motor sürücüsünün yapısı hakkında bilgi verilmiş ve bu hız kontrol cihazı ile vinç uygulaması yapılmıştır. Anahtar Kelimeler : Motor Kontrol, Motor Kontrol DSP, DC Motor, AC Motor ıx
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In order to process the complex algorithms in motor speed control devices in a fast manner, high speed Digital Signal Processors are used. Before looking in to DSP, a brief information was presented about DC Motors and AC Induction Motors where motor speed control was performed. As a result, a better understanding was tried to be provided on the motor responses to those algorithms in motor speed control devices. A further investigation was carried out on the DSPs which were manufactured particularly for the intention of motor speed control in industrial devices and the relevant hardware & software applications were examined as well. The DSPs of Analog Devices, Texas Instruments and Motorla which were produced for the same purpose were introduced shortly and among those ADMCF-326, the special motor control DSP of Analog Devices, were investigated in detail. After providing information on the speed control devices according to different motor types; detailed information on the structure of a DSP oriented vector control motor drive of Siemens that is widely used in the industry was presented and a hoisting application with this speed control device was performed as well.