Hastanelerdeki hasta odalarının tedavi gören çocuklar üzerindeki etkileri
Effects of patient rooms in hospitals on sick children who are treated
  1. Tez No: 139814
  2. Yazar: EYLEM KÖSE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEDA TÖNÜK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Pediatri ünitesi, çocuk hastanesi, hastane tasarımı, sağlık yapıları, Pediatric unit, children's hospital, hospital design, health buildings. XI
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mimari Tasarım Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 178
Özet
ÖZET Hızlı bir bilgi iletişimine giren günümüz insanları büyük bir değişim süreci yaşamaktadır. Sağlık sistemindeki konulan, güncel gelişmeleri düzenli bir biçimde izlemeyi ve yeni fikirler üretmeyi gerektirir. Sağlık sisteminin temel mekanı olan hastaneler, sosyal değişimlerin oluşturduğu yeni verilere göre uygun şekilde tasarlanmış hasta bakım üniteleri, kullanıcının sağlık gereksinimine cevap vermelidir. Kullanıcının çocuklar olması, pediatri ünitesi ve çocuk hastanesi biçimlenmesinde tasarıma ve oluşuma etken bütün faktörlerin titizlikle saptanıp, konuların bütün boyutlarıyla analiz edilmesini gerektirmektedir. Tezin birinci bölümünde, konunun önemi açıklanmış ve çocuk sağlığında önemli bir görevi yüklenen hasta yatak odalarının farklı yaş grubundaki çocukların fonksiyonlarım karşılamasının hastanede yatan çocuklar üzerindeki etkileri çalışmanın amacı olarak belirtilmiştir. ikinci bölümde, sağlığın tanımı, sağlık kuruluşlarının tanımı ve sınıflandırılması, hastane tanımı ve smıflandınlması yapılmış, sağlık yapılarının tarihsel gelişimi incelenmiştir. Üçüncü bölümde, pediatri ünitesi ve çocuk hastanesi tanımlanmıştır. Dünyada ve ülkemizde pediatri ünitesi ve çocuk hastanesi yapılarının yapılış tarihleriyle sosyal, mimari, estetik, teknik vb. yaklaşımlar yönünden hasta çocuk yatak odaları incelenmiştir. Türkiye'deki çocuk hastanesi sorunu ortaya konulmuştur. Dördüncü bölümde, tasarım ve biçimlenmeye tesir eden çocukların fiziksel, algısal, toplumsal gelişmeleri ortaya konulmuş, çocukta mekan kavramı açıklanmış ve her tür kullanıcı gereksinimlerinin karşılanmasına yönelik öneriler sunulmuştur. Tezin amacına yönelik çalışmaları, beşinci bölüm içermektedir. Pediatri ünitesi ve çocuk hastanesinde uygun sirkülasyon biçimine göre hasta bakım ünitesi bağlantısı belirlenmiştir. Mekanın biçimlenmesine temel olacak kullanıcı işlevsel gereksinimleri incelenerek, hasta bakım ünitesi farklı tasarım tipoloj ileri sunulmuştur. Hasta çocuk yatak odası organizasyonunda hastalık => eğitim => yetişme ilkesi vurgulanmıştır. Her yaşa uygun donatılar ve bu donatıların belirlediği hasta çocuk yatak odası boyutları, dünyadaki yatak odaları örnekleri ile gösterilmiştir. Hasta yatak odasının çocukların tüm gereksinimlerine cevap vermesi, hasta bakım ünitesinin diğer bölümlerinin organizasyonu ile de bağlantılı olduğu belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Present time people who attended a fast info-communication technology have been living a metamorphosis process. Health system subjects require following recent developments systematically and producing new ideas. Hospitals, which are basic places of health system, and healthcare units, which are designed up to the results of social changes, both have to cover users' health needs. Despite the fact that the users are children, in the formation of pediatric unit and children's hospital, whole factors which affect the design and occurrence should be find out carefully and all the susubjects require to be analysed in every dimension. In chapter 1, the importance of the subject has been explained. Also it has been made clear that how patients' bedrooms, which carry an important mission on child's health, affect children who stay in hospitals, when bedrooms have functions for different age group children's necessities. In chapter 2, the terms of health, health institution and hospital have been described and also health institutions and hospitals have been classified. Historical developments of health buildings have been examined. In chapter 3, pediatric unit and children's hospital have been described. Pediatric unit and children's hospital buildings in Turkey and in the world are searched whith the years they had been made. Child patients' bedrooms have been also examined in social, architectural, aesthetic and technical approaches. Children's hospital problem in Turkey has been mentioned. In chapter 4, physical, sensational and social developments of children, who affect on design and form, are presented. Place concept for children are explained and suggestions for users' necessities have been made. Chapter 5 includes studies about the arm of the thesis. For pediatric unit and children's hospital, patient care ünits'connections are determined in respect of appropriate circulation. As a result of the examination about users' functional necessities, which are foundation of form, different types of designs for patient care unit are presented. Illness => education => grow up princeples are mentioned for organization among patient, child and bedroom. Equipment for all age groups and child bedroom size according to this equipment are shown with bedroom example in the world. Patient bedrooms are to cover all needs of children and this is important for the connection between patient care unit and other divisions.