Toprak kaynaklı soğutma makinesi ve ısı pompasının termoekonomik optimizasyonu
Thermoeconomic optimization of ground source refrigerators and heat pumps
- Tez No: 139816
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET KOYUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Termoekonomik optimizasyon, toprak kaynaklı ısı pompası, toprak kaynaklı soğutma makinesi, yatay tip toprak ısı değiştiricileri, toprak batarya dizaynı. X11, Thermoeconomic optimization, ground source heat pump, ground source refrigerator, horizontal ground heat exhcanger, earth coil design. Xlll
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Isı Proses Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 195
Özet
ÖZET Bu çalışma sabit ısı kaynağı olarak toprağı kullanan, içten tersinir soğutma makinesi ve ısı pompasının termoekonomik optimizasyonunu içermektedir. Enerji dengesi, ısı değiştirici karakteristikleri, toprak özellikleri ve genel sistem ekonomik paramaterlerinden elde edilen denklemlerle bir amaç fonksiyon oluşturulmuş ve bu amaç fonksiyondan optimal değerler türetilmiştir. Sonuç olarak elde edilen termoekonomik optimal değerlerden toprak devresi su giriş sıcaklığı bulunmuştur. Toprak devresi boru uzunluğunun bir optimum değerinin olmadığı modül uzunluğunun mümkün olduğunca kısa tutulması gerektiği, toprak devresi akışkan debisi, boru çapı gibi değerlerin optimum su giriş sıcaklığında düşük etkileri olduğu, toprak ısıl difüzivitesinin sistem performansı üzerinde büyük bir etkisinin olmadığını ancak toprak ısıl direncinin sistem performansına büyük etkisi olduğu grafiklerle gösterilmiş. Toprak devresinde optimum akışkan sıcaklığının kabul edilebilir değerler dışında kalması halinde ise boru devresi uzunluğu, toprak devresi akışkan debisi, ve toprak devresi boru çapı gibi değişkenlerin optimum değerleri optimum ısı değiştirici alanları ve ısıtma/soğutma yükleri bağıntıları çıkartılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This study covers the thermo-eeonomic optimization of endoreversible refrigerator and heat pumps using earth as the constant heat source. An objective function has been established using energy balance, heat exchanger characteristics, the specifications of earth and general system economical parameters. Optimal values are then obtained using this objective function. The resulting thermoeconomical optimal values are used to find the entry temperature of the ground loop. Final analysis of the results show that: The ground loop pipe length doesn't have an optimal length; the module length has to be minimized; the ground loop flow rate and pipe diameter has very little effect on the optimum entry temperature; the ground thermal defusivity has little effect on the general system and soil thermal conductivity has a significant effect on the general system performance. All of these findings are further supported by related charts. The analysis also provide optimum values for the loop length, flow rate and pipe diameter of the ground loop, the heat exchanger area and the relationships between heating/cooling loads for cases where the optimum fluid temperature is not within the acceptable range,