Hidrolik ve mekanik preslerin tasarım kriterleri
The Design criterions of hydraulic and mechanical presses
- Tez No: 139817
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FERHAT DİKMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Gövde, H tipi, çökme, boyutlandırma, rijitlik, Frame, H shaped, deflection, dimensioning, rigidity VI
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Konstrüksiyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
ÖZET Pres tasarımında en büyük problemlerin gövde dizaynında yaşandığı görülmektedir. Pres gövdelerinde gerek geometrik yapılarından gerekse çalışma şartlarının iyi tespit edilememesinden dolayı doğru ölçülendirmede zorlanılmaktadır. Gövde ile ilgili tasarımda mekanik ve hidrolik presler H tipi gövde formu temel alınarak incelenmiştir. H tipi gövdede pres tablasındaki çökme miktarının tabla ve taşıyıcı kirişler arasında paylaştınlmasıyla gövde rijitliğini sağlayacak tabla ve kiriş boyutlandırılmasına gidilmiştir. Boyutlandırma işlemini kolaylaştırmak için formüller tablolaştınlmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT It is observed that the biggest problems at press designs are about frames. It has been difficult to dimension the press frames due to their geometrical shapes and wrong determination of working conditions. At frame designs, mechanical and hydraulic presses are analyzed considering H shaped frames. About H shaped frames, the value of deflection on the bedplate is shared on the bedplate and the deep beams. In mis way, it is followed by dimensioning of the bedplate and the deep beams as proving the rigidity of the frame. For easy dimensioning, the formulas are converted to tables.