Dinamik değişen iş süreçleri için nesne yönelimli bir iş akış yönetim sistemi
An Object oriented workflow management system for dynamically changing business process
  1. Tez No: 139841
  2. Yazar: HÜLYA SELÇUK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OYA KALIPSIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: İş akış yönetim sistemi, nesne yönelimli tasarım, dinamik iş akışı, Workflow management systems, object oriented design, dynamic workflow. XI
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
ÖZET İş akışı, dokümanların, bilgi ve işlerin, tanımlanmış kurallar çerçevesinde belirli bir hedefe ulaşmak için katılımcılar arasında dolaşımını sağlayan süreç otomasyonudur. İş akış yönetim sistemleri, iş akışlarının modellenmesi ve grafiksel olarak tasarlanması için grafiksel bir tasarım aracı ile, tasarlanan akışların yürütülmesi ve yönetilmesini sağlayan bir iş akış motorundan oluşur. İş süreçlerinin önceden tahmin edilemeyişi, iş akış yönetim sistemlerinin değişen ortama dinamik olarak adaptasyon sağlamasını gerektirmektedir. Geleneksel yaklaşımlar değişimi destekleme konusunda, özellikle süreç başladıktan sonra değişimi gerçekleştirmede yetersiz kalmıştır. Bu tezin amacı, dinamik olarak değişen iş süreçlerini yürütebilen bir iş akış yönetim sistemi geliştirmektir. Dinamizm, görevlere kurallar konularak ve kuralların ortaya çıkması sonucu akış içinde gidilen yolun değişmesi, görev alıcılarının değişmesi gibi davranışlar göstermesi sağlanarak kazandırılmıştır. Sistem, yeni ihtiyaçlara ve değişimlere açık olması istendiği için nesne yönelimli mimaride tasarlanmıştır. Çalışmalarımız sonucunda, dinamik değişen iş süreçlerim tanımlayan, yürüten ve izlenmesi için gerekli bilgileri yöneten bir iş akış yönetim sistemi hazırlanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Workflow is concerned with the automation of procedures where documents, information or tasks are passed between participants according to a defined set of rules to achieve, or contribute to, an overall business goal. Workflow management systems are composed of a graphical workflow definition tool for workflow design and a workflow engine to manage and enact these workflow. The unpredictability of business processes requires that workflow systems support dynamic adaptation to the changing environment. Traditional approaches to handling this problem have fallen short, providing little support for change, particularly once the process has begun execution. The goal of this thesis is to develop a workflow management system that can enact dynamically changing business processes. Dynamism is supplied by defining conditions to steps and triggers that will be executed if the conditions are met, such as jumping to another step or changing the recipient of the task. We built the system on an object oriented architecture to support changes on the workflow model. The result of this work is a workflow management system application which can design, enact and manage information to audit the work done for dynamically changing workflow.