Rasyonel B spline ile eğri ve yüzey oluşturma
Curve and surface constraction using rational B splines
- Tez No: 139851
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FATİH TAŞÇI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Spline fonksiyon, düğüm vektör, baz fonksiyonları, poligon köşeleri VII, Spline, knot vector, B-sphne basis, polygon vertices vfii
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
ÖZET Eğri ve yüzey oluşturulmasında, verilen datalara uyan yeteri kadar esnekliğe sahip ve bilgisayarda kolayca hesaplanabilen fonksiyonlar tercih edilir. Bu amaçla kullanılan polinomlann derecesinin arttırılması düzensiz sahnımlar sergileyen fonksiyonların elde edilmesine neden olur. Spline fonksiyonlarının düzgün ve esnek olmaları, kolayca depo edilebilmeleri, hesaplama kolaylığı sağlamaları ve daha yüksek boyutlara kolayca genelleştirilebilmeleri nedeniyle eğri ve yüzey oluşturulmasmda, kullanılması uygundur. Bu çalışmada; İkinci bölümde Spline fonksiyonlarının matematiksel temel özellikleri verilmiştir. Üçüncü bölümde parametrik kübik spline'lar verilmiştir. Dördüncü bölümde B Spline baz fonksiyonları ve eğrileri verilmiştir. Beşinci bölümde bazı yüzeyler hakkında kısa bilgiler verilmiştir. Ayrıca, en son bölümde C ile kodlanmış programlar kullanılarak eğri ve yüzeyler için bazı uygulamalar yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In polynomial interpolation, for rapidly changing values of the fiinction to be approximated the degree of the polynomial has to be increased and the result is often a function exhibiting wild oscillation. The useful propertion of the spline functions are; smooth and flexible, easy to store, manipulate, evaluate and generalize to higher dimensions. In this study, In the second chapter, mathematical foundation of splines are given. In the third chapter, space curves are given. In the fourth chapter, B Spline basis function and curves are introduced.. In the fifth chapter, a brief information is given for some surfaces. Moreover, some practical applications on curves and surfaces are given at the end of the study by using programs coded inc.