Ultraviyole ile dezenfeksiyon sistemleri
Ultraviolet disinfection system
  1. Tez No: 139850
  2. Yazar: MELTEM GİRDAP TELLİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SÜLEYMAN ŞAKAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Dezenfeksiyon, alg, ultraviyole. ıx, Disinfection, algae, ultraviolet
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
ÖZET İçme ve kullanım amaçlı sular patojen ve benzeri canlı organizmalar içerebilir. Günümüzde suların bu tip problemlerden armdınlması için bir takım fiziksel ve kimyasal metotlar kullanılır. Bu çalışmada fiziksel ve kimyasal dezenfeksiyon metotları kısaca açıklanmıştır. Ancak özellikle fiziksel bir dezenfeksiyon yöntemi olan ultraviyole ile dezenfeksiyon metodu üzerinde durulmuştur. Bu alanda yapılan çalışmalar kısaca anlatılmıştır. Özellikle içme sularında kullanıcıların genel şikayet nedeni olan koku ve tat problemleri ve bunların nedenleri ile ilgili bilgiler verilmiştir. Genel olarak alglerin neden olduğu koku ve tat problemlerine karşı uygulanan kimyasal ve fiziksel metotlar kısaca anlatılmıştır. Alg içeren su numunesi, 40, 50, 60, 90, 120, 240 saniye temas süreleri ile ultraviyole cihazından geçirilmiştir. Başlangıçtaki klorofil-a miktarı ile ultraviyole ışıması sonrasındaki klorofil-a miktarları karşılaştınlmıştır. Bu karşılaştırma sonrasında, UV ile muamele edilen numunelerin tümünde klorofil-a miktarında bir azalma göze çarparken UV ışımasına maruz kalmayan numunelerde klorofil- a miktarında bir artış gözlenmiştir. En kısa sürede, etkin dezenfeksiyon 40 saniye UV ışımasına maruz kalan numunelerde gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Drinkable and usable water can include patogenic and other similary organisms. Nowadays, lots of chemical and physical methods are used for purifying the water from these kind of problems. In this work, chemical and physical disinfection methods are discribed. But especially, ultraviolet disinfection,which is one of the physical disinfection methods, is discribed and other studies, these are about disinfection, are explained briefly. Especially users generally, comlaint about the taste and odor in drinkable water. Generally taste and odor exist because of the algae being. In this study, chemical and physical methods which are studied against algae population are explained. Water sample, include algae, is throught in to the ultraviolet mechine with 40, 50, 60, 90, 120, 240 second. It is compared that the amounth of the clorophyl-a that is before and after UV radiation. At the end of this comparison, while clorphyl-a is increased in water, clorphyl-a amounth is decreased in all samples of the UV radiated. Most efficient and fast disinfection is occued after 40 second ultraviolet radiation.